Antena 3 Economic Biz News Avertismentul analiştilor financiari: Economia zonei euro este în pericol să recadă în recesiune

Avertismentul analiştilor financiari: Economia zonei euro este în pericol să recadă în recesiune

06 Ian 2015   •   13:27
Avertismentul analiştilor financiari: Economia zonei euro este în pericol să recadă în recesiune
Sursa foto: Foto: tradeandexportme.com

Economia zonei euro a înregistrat, în trimestrul patru 2014, cea mai slabă performanţă din ultimul an pe măsură ce scăderea preţurilor nu a reuşit să stimuleze activitatea economică, ceea ce pune noi presiuni asupra Băncii Central Europene să introducă noi stimulente, arată datele privind indicele compozit Purchasing Managers Index (PMI) publicate marţi de compania britanică de analize financiare Markit, transmite Reuters.

Potrivit sondajului Composite Purchasing Managers Index (PMI), realizat de Markit, indicele care evaluează activitatea din industrie și servicii a crescut în luna decembrie 2014 până la 51,4 puncte, de la 51,1 puncte în luna noiembrie.

Chiar dacă este vorba de o cifră peste nivelul de 50 de puncte, care indică o expansiune a economiei, datele pentru luna decembrie sunt sub aşteptări, ceea ce sugerează că atât cererea cât şi creşterea în zona euro continuă să fie slabe. Markit susţine că economia zonei euro a înregistrat un avans de doar 0,1% în trimestrul patru 2014, cea mai slabă performanţă din ultimul an.

'Pentru zona euro, 2014 va fi anul în care recesiunea a fost evitată la limită însă datele slabe sugerează că nu există nicio garanție că în 2015 nu vom asista la o revenire a recesiunii', a declarat Chris Williamson, economist șef la Markit. 'Nivelul slab al indicelui PMI din decembrie se va adăuga cererilor pentru stimulente mai agresive din partea BCE', a adăugat Chris Williamson.

Săptămâna trecută, președintele BCE, Mario Draghi, a declarat că BCE este gata să răspundă la riscul unei spirale deflaţioniste. Următoarea reuniune a consiliului guvernatorilor BCE va avea loc în data de 22 ianuarie iar analiştii intervievaţi de Reuters estimează ca BCE va începe să cumpere obligaţiuni suverane la începutul lui 2015.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close