Antena 3 CNN Economic Biz News Bill Gates nu mai este cel mai bogat om din lume. România are 3 miliardari în topul Forbes

Bill Gates nu mai este cel mai bogat om din lume. România are 3 miliardari în topul Forbes

Bill Gates nu mai este cel mai bogat om din lume. România are 3 miliardari în topul Forbes
Sursa foto: bill gates
11 Mar 2010   •   11:39

Miliardarul mexican Carlos Slim Helu, care controlează unul dintre cele mai vaste imperii de telecomunicaţii de pe continentele americane, i-a depăşit pe Bill Gates şi Warren Buffett şi a devenit cel mai bogat om din lume, potrivit topului Forbes pentru anul 2010. Şi România e prezentă în topul Forbes, cu trei miliardari, Dinu Patriciu (2,2 miliarde de dolari, locul 437 în lume), Ioan Niculae (1,1 miliarde, locul 800) şi Ion Ţiriac (un miliard de dolari, locul 937).

Liderul clasamentului s-a schimbat pentru a treia oară în ultimii trei ani. Averea lui Carlos Slim, capul mai multor companii de telecomunicaţii, inclusiv gigantul America Movil, s-a majorat în ultimele 12 luni cu 18,5 miliarde de dolari, la 53,5 miliarde de dolari, datorită revenirii puternice a acţiunilor pe burse, după minimele din luna martie a anului trecut.

Titlurile America Movil s-au apreciat cu 35% în 12 luni, iar miliardarul mexican e proprietarul unei participaţii de 23 de miliarde de dolari la grup.

Această deţinere l-a adus în topul miliardarilor Forbes din 2010, detronându-l pe cofondatorul Microsoft Bill Gates, care a fost pe prima poziţie timp de 14.

Gates, cu o avere estimată la 53 de miliarde de dolari, mai mare cu 13 miliarde de dolari faţă de nivelul de acum 12 luni, a beneficiat şi el de revenirea burselor.

Averea lui Warren Buffett, miliardarul american poreclit "oracolul din Omaha" pentru deciziile investiţionale reuşite care au transformat holdingul Berkshire Hathaway într-un gigant al economiei americane, a crescut cu 10 miliarde de dolari în ultimul an, la 47 de miliarde de dolari, conferind miliardarului locul al treilea în topul celor mai bogaţi oameni din lume.

Printre cei mai importanţi factori care au contribuit la creşterea averii lui Buffett se regăsesc şi investiţiile injectate de miliardar la Goldman Sachs, General Motors şi Burlington Northern Santa Fe.

"Am pus mulţi bani la lucru în haosul din ultimii doi ani. Când plouă cu aur, caută o găleată, nu un degetar", a spus Warren Buffett.

Mai mult de 200 de miliardari au intrat sau au revenit în topul Forbes în 2010, numărul marilor bogaţi ai lumii majorându-se de la 793 în 2009 la 1.011 în 2010, încă sub cifra record de 1.125 de miliardari din 2008.

Averea netă medie a celor 1.011 de miliardari s-a apreciat cu aproape 500 de milioane de dolari în ultimele 12 luni, la 3,5 miliarde de dolari, şi doar 12% dintre cei 793 de miliardari de anul trecut au asistat la scăderea averilor personale.

Statele Unite domină încă topul, 40% dintre miliardarii din 2010 fiind americani, dar procentul scade la 45% anul trecut, iar SUA controlează 38% din averea totală de 3.600 miliarde de dolari a celor 1.011 bogaţi ai lumii, faţă de 44% în 2009.

Dintre cei 97 de noi intrări în top, numai 16% sunt din Statele Unite, pe măsură ce Asia şi-a asigurat o reprezentare vastă în clasament şi se află în prezent cu doar 14 miliardari în urma Europei.

Pentru prima oară, China (inclusiv Hong Kong) este pe locul al doilea după Statele Unite în privinţa numărului de miliardari, cu 89 de bogaţi în top, dintre care 27 de noi intrări, printre care se numără şi Li Shufu, proprietarul Geely Motors, care în decembrie a încheiat un acord prin care va cumpăra Volvo de la Ford.

Rusia numără 62 de miliardari, dintre care 28 au revenit după ce au ieşit în 2009 din top.

Antena3.ro

×
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close