Antena 3 CNN Economic Biz News Bulgaria trece la euro în 2013

Bulgaria trece la euro în 2013

Bulgaria trece la euro în 2013
Sursa foto: bulgaria
12 Ian 2010   •   14:10

Deşi ne-am propus să adoptăm moneda europeană în 2015, vecinii de la sud de Dunăre au în plan acest lucru cu doi ani mai devreme. Bulgaria, considerată cea mai săracă ţară din UE, ar putea intra în zona euro înaintea României, cu un an sau doi, adică în 2013. Potrivit ?Wall Street Journal?, vecinii de la sud de Dunăre vor cere la finele acestei luni intrarea în mecanismul european al ratelor de schimb, ERM-2. Cererea de intrare în ERM-2 trebuie aprobată de şefii guvernelor din statele membre ale zonei euro şi de preşedintele Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, scrie Evenimentul Zilei.

Analistul economic Aurelian Dochia crede că Bulgaria are şanse foarte mari să între în zona euro în 2013 pentru că, spre deosebire de noi, ţara de la sud de Dunăre are un consiliu monetar.

?Singurul lucru care ar putea fi afectat la România ar fi imaginea, pentru că şi la euro bulgarii au reuşit să ne depăşească. Pe de altă parte, dacă ne uităm la Polonia sau la Ungaria, vedem că nici ei nu se grăbesc să adere?, a adăugat Dochia.

Trecerea la moneda europeană ar putea avea consecinţe negative asupra Bulgariei. Potrivit analistului, dacă va veni o nouă criză, Bulgaria va trebui să absoarbă şocul economic prin fiscalitate şi diminuarea salariilor. Pe de altă parte, România încă mai are avantajul ajustării prin deprecierea monedei. România şi-a stabilit pentru 2015 obiectivul de aderare la zona euro, prin urmare trebuie să intre în ERM-2 în 2012.

Premierul Ungariei a spus, luni, că şi-a propus să adopte euro în următorii patru ani, doar dacă viitorul guvern va menţine o politică fiscală strictă. Acum, Ungaria nu îndeplineşte criteriile impuse de UE pentru intrarea în zona euro.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Bulgaria zona euro
Parteneri
Sondaj CURS: Trei candidaţi despărţiţi de doar 4% la PMB
x close