Antena 3 CNN Economic Biz News Business Analist: Creşterea economiei României va fi la jumătate în 2009

Analist: Creşterea economiei României va fi la jumătate în 2009

Analist: Creşterea economiei României va fi la jumătate în 2009
28 Oct 2008   •   01:38

România, ca şi alte state din Europa Centrală şi de Sud-Est se confruntă cu o dependenţă majoră faţă de capitalurile provenite din exterior, ceea ce va conduce indirect la o ?răcire? a economiei în 2009, a declarat Fabio Mucci, şeful diviziei de cercetare pentru Europa Centrală şi de Sud-Est a grupului UniCredit. ?Deficitul mare al contului curent este cea mai importantă problemă pentru economia României. În actualul context internaţional în care costurile riscului cresc accentuat ca şi aversiunea investitorilor la risc, va deveni din ce în ce mai greu ca România să reuşească să atragă ?economii din exterior? sau infuzii de capital. Până acum tocmai investiţiile străine au compensat deficitul de economisire din România?, a explicat Mucci, care consideră că PIB-ul României va creşte cu doar 4,3% în 2009, faţă de peste 8% anul acesta, scrie ?Cotidianul?.
Nici sectorul bancar, bursa sau piaţa valutară nu par să aibă un viitor prea strălucit în actualul context internaţional. ?În privinţa sectorului bancar, costurile refinanţării sunt de asemenea în creştere, ca şi costurile riscului, ceea ce înseamnă că şi în următoarea perioadă vom asista la o restricţionare importantă a condiţiilor de creditare. Performanţele slabe ale pieţelor de capital se vor prelungi şi pe termen scurt şi chiar mediu împreună cu volatilitatea ridicată a pieţei valutare. Aceste evoluţii negative vor avea loc şi în perspectiva alegerilor programate pentru sfârşitul lunii noiembrie, a mai spus Mucci. În apropierea alegerilor, majoritatea partidelor politice, inclusiv cel aflat la guvernare, au tendinţa de a majora cheltuielile în scopuri electorale.
Varianta finală a prognozei de toamnă publicată de Comisia Naţională de Prognoză indică pentru anul viitor o creştere cu doar 4,7% a industriei şi cu 5,8% a serviciilor, în timp ce agricultura va avea o dinamică de 3,5%, pe fondul unei producţii bune şi în 2008. De asemenea, CNP anticipează o temperare semnificativă a consumului populaţiei, de la o creştere cu 10% în 2008 la 7,1% în 2009. Şi în acest caz, datele au fost revizuite sensibil în scădere, varianta preliminară arătând o creştere cu 11%.
Antena3.ro

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close