Antena 3 CNN Economic Biz News Business Cum câştigă firmele de leasing de pe urma cursului valutar

Cum câştigă firmele de leasing de pe urma cursului valutar

Cum câştigă firmele de leasing de pe urma cursului valutar
Sursa foto: firma de leasing
25 Noi 2009   •   16:29

Firmele de leasing încasează doar în lei ratele stabilite în euro. Impun însă clienţilor un curs mult mai mare decât la casele de schimb, chiar şi decât cel afişat de băncile ale căror subsidiare sunt, scrie revista Capital

Firmele de leasing din România emit facturile la plata ratei lunare numai în lei şi calculate la un curs impus, cu toate că cele mai multe dintre finanţări pe care le acordă sunt în euro. Dacă acest comportament poate fi explicabil în cazul firmelor independente, devine de neînţeles la societăţile de leasing aferente băncilor, care, prin lege, pot colecta ratele în moneda creditului.

Spre exemplu, în cazul Porsche Bank, cursul afişat este mai mare pentru ratele de leasing decât pentru cele la credite, toate acestea fiind posibile cu toate că băncile permit achitarea ratelor în moneda creditului prin deschiderea unui cont în valuta respectivă.

?Nu cred că am primit vreo reclamaţie în acest sens. Nu pot comenta, dar ştiu că firmele de leasing sunt obligate să emită facturile în lei, băncile pot colecta rata şi în alte valute pentru că deschid un cont în acea valută?, au declataz reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului, care nu neagă posibilitatea ca, în cazul firmelor arondate unor bănci, să se fi făcut aceeaşi operaţiune.

Pierderile suferite de clienţi nu provin numai din diferenţa dintre cel mai bun curs oferit pe piaţă şi cel al firmei de leasing de la data facturării, deşi nici acestea nu sunt de neglijat. Clientul pierde dacă nu poate plăti rata direct cu euro cumpăraţi din timp, la un curs mai avantajos.

Mai mult de 95% din volumul contractelor de leasing încheiate în România constituie finanţări în euro. Companiile care domină piaţa locală sunt asociate unor grupuri bancare importante (Unicredit, BCR sau Banca Transilvania).

Ratele aferente bunurilor cumpărate prin finanţări în leasing sunt plătite în conturi deschise la băncile respective, după cum e scrie pe factură. Iar dacă clientul sună să întrebe valoarea cursului, operatorii îl trimit tot la bancă, pentru că ?la ei este contul?.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: UniCredit Banca Transilvania curs valutar
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close