Antena 3 CNN Economic Biz News Business Doar firmele mai au curaj să facă un credit

Doar firmele mai au curaj să facă un credit

Doar firmele mai au curaj să facă un credit
Sursa foto: economie
25 Feb 2009   •   08:30

Piaţa creditelor din România este departe de amploarea de anul trecut, ajungând la extrema cealaltă. Datele Băncii Naţionale a României arată o continuare a tendinţei negative pentru împrumuturi în luna ianuarie, fapt accentuat şi de căderea leului.
Creditul în lei a înregistrat în ianuarie un declin lunar real de 1,1%, după ce a scăzut în ultimele trei luni ale anului trecut, în timp ce împrumutul în valută, exprimat în euro, şi-a temperat ritmul de reducere, de la 1% în decembrie la 0,1%, potrivit datelor BNR.
Soldul creditelor acordate firmelor şi populaţiei a ajuns la 206,43 miliarde de lei în ianuarie şi a consemnat o creştere cu 4,2% (la valori calculate numai în lei) faţă de luna precedentă. Ritmul anual de creştere, de 33,8%, s-a menţinut aproape de nivelul din decembrie. Dacă în rândul firmelor s-a consemnat o uşoară creştere a soldului împrumuturilor acordate, la nivelul populaţiei s-a înregistrat un regres, atât pentru lei, cât şi pentru valută.
Pe componenta în lei, totalul împrumuturilor contractate de populaţie a scăzut în ianuarie cu 0,9% faţă de decembrie, până la un nivel de 40,58 miliarde de lei.
Aceeaşi tendinţă s-a înregistrat şi pe segmentul în valută. Dacă în lei, soldul creditelor în valută a crescut cu 7,1% în prima lună a anului, calculat în euro, nivelul acestuia a coborât cu 0,2%, până la 62,39 miliarde de lei (14,58 miliarde de euro).
?Consider că activitatea de creditare este într-un impas, dar acest impas se manifestă inegal de la o bancă la alta?, a spus Radu Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, citat de Adevărul.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: piata bancara
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close