Antena 3 CNN Economic Biz News Decizia luată în zona euro cu privire la două ţări aflate în pragul falimentului. Acordul, finalizat astăzi

Decizia luată în zona euro cu privire la două ţări aflate în pragul falimentului. Acordul, finalizat astăzi

Decizia luată în zona euro cu privire la două ţări aflate în pragul falimentului. Acordul, finalizat astăzi
de O.P.    |    12 Apr 2013   •   11:47

 Miniştrii de Finanţe din zona euro vor acorda, probabil, încă şapte ani Portugaliei şi Irlandei pentru plata împrumuturilor externe primite de la UE, astfel încât să ajute ambele ţări să revină mai uşor la finanţarea de pe pieţele internaţionale, a declarat şeful Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem.
  
Cele două ţări au pierdut accesul la piaţa financiară internaţională în 2010 - 2011 şi au fost nevoite să ia fonduri de urgenţă de la statele europene. O extensie a maturităţii acestor împrumuturi ar reduce povara pentru Portugalia şi Irlanda în primii ani de la revenirea la finanţare prin obligaţiuni.
  
"Intenţia este pozitivă, de a ne uita la prelungirea maturităţilor pentru Irlanda şi Portugalia", a declarat, într-o conferinţă de presă, Dijsselbloem, potivit CNBC.
  
Lisabona consideră actualul program de plăţi imposibil şi a cerut o extindere a acestora, în contextul impactului dur al măsurilor de austeritate adoptate.
  
Banca Centrală Europeană, Comisia Europeană şi FMI au înaintat o propunere pentru o prelungire a maturităţii împrumuturilor cu şapte ani, măsură aflată în prezent în discuţie, a spus Dijsselbloem.
  
"Sper că vom putea finaliza (acordul, n.r.) vineri", a spus şeful Eurogroup. Miniştrii de Finanţe ai zonei euro se întâlnesc vineri în Irlanda.





×
Subiecte în articol: zona euro
Parteneri
Harta voturilor din Bucureşti. Cât "teren" controlează candidaţii
x close