Antena 3 CNN Economic Biz News Doctor Doom: Euro trebuie să coboare la nivelul dolarului

Doctor Doom: Euro trebuie să coboare la nivelul dolarului

Doctor Doom: Euro trebuie să coboare la nivelul dolarului
Sursa foto: Foto: Intact Images
30 Mar 2012   •   18:01

Euro trebuie să se deprecieze până la paritate cu dolarul, de la nivelul actual de 1,3245 dolari pe euro, pentru reluarea creşterii economice la periferia uniunii monetare, a declarat economistul Nouriel Roubini, citat de CNBC. Roubini este cunoscut drept "Doctor Doom" pentru prognozele sale pesimiste.
   
"Zona euro are nevoie de o depreciere reală la periferie pentru restabilirea creşterii, situaţiei balanţei externe şi competitivităţii. Periferia are nevoie ca euro să fie mai aproape de paritate cu dolarul", a spus Roubini, în timpul unui seminar desfăşurat într-o staţiune pe malul Lacului Como, în Italia.
   
Cursul euro s-a menţinut ridicat faţă de dolar în pofida crizei din zona euro.
   
Pieţele financiare sunt "schizofrenice" în prezent, întrucât nu se pot hotărî dacă să pedepsească sau să recompneseze ţări ca Spania şi Italia pentru planurile de austeritate adoptate, a spus el.
   
"Există un cerc vicios în privinţa deficitului. Adoptarea de măsuri de austeritate agravează recesiunea. Fără creştere, reacţia socio-politică va deveni copleşitoare pentru unele guverne", a adăugat Roubini.
   
Potrivit estimărilor, zona euro va intra în recesiune în acest an, iar ţări precum Portugalia, Italia, Irlanda, Grecia şi Spania generează încă îngrijorare. Atenţia pieţelor financiare este concentrată în prezent asupra Spaniei, obligată să adopte noi măsuri de austeritate pentru controlul deficitului bugetar.
   
Zona euro rămâne în capul listei de factori ce produc îngrijorare la nivel global, fiind urmată de volatilitatea preţului petrolului, afirmă economistul.


×
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close