Antena 3 CNN Economic Biz News Economistul şef al BNR: Aderarea la zona euro va necesita o schimbare culturală a românilor spre modelul german

Economistul şef al BNR: Aderarea la zona euro va necesita o schimbare culturală a românilor spre modelul german

Economistul şef al BNR: Aderarea la zona euro va necesita o schimbare culturală a românilor spre modelul german
Sursa foto: Foto: Novinite.com
23 Sep 2010   •   19:06

Valentin Lazea, economistul şef al BNR, este de părere că România va beneficia de o stabilitate a preţurilor după ce va adera la zona euro, însă, dacă populaţia nu îşi va schimba mentalitatea către modelul germano-baltic, va apărea fie o majorare a şomajului fie deficite externe mari, relatează Mediafax.

"În zona euro avem azi două civilizaţii, cea germano-baltică, care favorizează o inflaţie mică, deficite externe mici şi şomaj mic, şi cea mediteraneano - celtică, mai relaxată, pe principiul mai puţină muncă mai multă distracţie", a spus Lazea, în cadrului unui seminar organizat de BNR.

Potrivit economistului cele două civilizaţii convieţuiesc sub aceeaşi politică monetară, iar lucrul acesta are o serie de consecinţe, una dintre acestea fiind că statele cu civilizaţie meditaraneano-celtică au obţinut o inflaţie mai mică.

"Cât de cât ratele inflaţiei s-au situat în linie între cele două zone civilizaţionale", a continuat Lazea.

Acesta a precizat că după intrarea în zona euro, statele meditaraneano-celtice au avut de plătit un preţ deoarece nu erau la fel de productive, confruntându-se cu o rată ridicată a şomajului, aşa cum s-a întâmplat în cazul Spaniei, sau cu deficite externe mari ? cazul Greciei.

"Nu este greu să spunem cărei zone culturale aparţine România, nu este niciun mister. Dacă va intra în zona euro, România s-ar putea să aibă inflaţie mică, dar vestea proastă este că ar putea să plătească, fie prin deficite externe foarte mari, fie prin şomaj foarte mare, dacă nu îşi va schimba comportamentul", a arătat Lazea.

El este de părere că românii ar putea adopta modelul slovacilor care au spus că pot să lucreze şi să consume la fel ca germanii.

Antena3.ro

 

×
Subiecte în articol: zona euro
Parteneri
Meteorologii au anunțat când scăpăm de ploi
x close