Antena 3 CNN Economic Biz News Indicele ROBOR înregistrează o valoare-record pentru ultimii nouă ani. Cu cât cresc ratele românilor

Indicele ROBOR înregistrează o valoare-record pentru ultimii nouă ani. Cu cât cresc ratele românilor

Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei, a urcat joi la 4,70%, de la 4,68%, valoare înregistrată miercuri, şi a atins astfel un nou record, potrivit datelor BNR.

Indicele ROBOR înregistrează o valoare-record pentru ultimii nouă ani. Cu cât cresc ratele românilor
Sursa foto: pixabay.com
de Georgiana Adam    |    07 Apr 2022   •   12:30

Un asemenea nivel al ROBOR la trei luni nu a mai fost din 10 iunie 2013 (4,71%), cu precizarea că atunci indicele era în scădere.

La începutul lunii martie, indicele era cotat la 4,25%. Indicele ROBOR la trei luni a început anul 2022 la 3,02%, iar la debutul lui 2021 se situa la 1,98%.

Creşterea indicelui la nivelul actual a început în data de 24 februarie, când Rusia de declarat război Ucrainei, moment în care indicele a crescut de la 3,56% în data de 23 februarie 2022 la 3,61% în data de 24 februarie 2022.

Indicele ROBOR la şase luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 4,80%, de la 4,78% cât a fost în şedinţa precedentă.

Indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a urcat la 4,86% de la 4,83%.

Pentru creditele retail noi în lei din primăvara anului 2019 a fost introdusă o nouă referinţă - indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor - IRCC, care a înlocuit ROBOR.

Cu cât cresc ratele, după ce BNR a majorat dobânda-cheie. ROBOR riscă să atingă 6% | Calcule Antena 3

Ratele românilor vor creşte din nou, după ce BNR a majorat dobânda-cheie de la 2,5% la 3%. În aceste condiţii, ROBOR ar putea să ajungă la 6 procente, spre sfârşitul anului.

Acest lucru înseamnă ca rata unui credit ipotecar de 250.000 de lei, luat pe 30 de ani, va creşte cu 700 de lei, potrivit unor calcule finzoom.ro.

Este a cincea majorare a dobânzii-cheie în doar şase luni, după ce BNR a ţinut în frâu mai bine de doi ani acest indicator. Primii afectaţi vor fi cei care au împrumuturi raportate la ROBOR.

Rate mai mari chiar şi cu 100 de lei, de la 1 aprilie. Cine va plăti mai mult, după creşterea IRCC şi ROBOR

Indicele interbancar IRCC a ajuns, joi, la 1,86% de la 1,17%, iar acest lucru înseamnă că ratele vor creşte, de mâine, 1 aprilie, cu 100 de lei, pentru cei care au credite luate începând din mai 2019. Excepţie fac cei care au credite cu dobânda fixă.

Majorarea indicelui, valabilă în perioada aprilie-iulie, vine după ce Banca Centrală a stabilit că Indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC) a ajuns la 1,86% şi se anticipează că va ajunge la 2,5%.

Indicele interbancar IRCC este evaluat o dată la trei luni de Banca Centrală, după ce guvernul Dăncilă a aprobat o ordonanță de urgență care reglementează piața bancară și a venit cu această schimbare.

Cum poţi reduce ratele cu câteva sute de lei, când ROBOR creşte şi creditul se scumpeşte

În timp ce Guvernul anunţă prin vocea Ministrului de Finanţe că nu ia în calcul amânarea ratelor, tot mai mulţi români au restanţe la plata creditelor.

Sunt deja aproape jumătate de milion de oameni în această situaţie. Specialiştii vorbesc despre o singură soluţie acum - refinanţarea creditelor.

Este o lovitură devastatoare pentru românii cu credite în lei calculate în funcţie de indicele ROBOR. Ratele se scumpesc de la o lună la alta.

×
Subiecte în articol: robor rate credite
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close