Antena 3 CNN Economic Biz News Patronatele: Introducerea impozitului forfetar ar putea mări evaziunea fiscală şi abuzurile

Patronatele: Introducerea impozitului forfetar ar putea mări evaziunea fiscală şi abuzurile

Patronatele: Introducerea impozitului forfetar ar putea mări evaziunea fiscală şi abuzurile
Sursa foto: evaziune fiscala
06 Mar 2009   •   01:29

Uniunea Naţională a Patronatului Român (UNPR) consideră că impozitul forfetar nu va duce la diminuarea evaziunii fiscale, ci ar putea avea un efect invers, a declarat preşedintele patronatului, Marian Petre Miluţ, într-un comunicat.

"Un astfel de impozit riscă să deschidă cutia Pandorei - pe de o parte să crească evaziunea fiscală, pe de altă parte să sporească abuzurile care şi aşa sunt de notorietate ale angajaţilor Gărzii Financiare. Vom îmbunătăţi colectarea taxelor atunci când vor dispărea şpaga şi cumetriile din sistem", a afirmat preşedintele UNPR.

Miluţ a mai subliniat necesitatea ca măsurile care vor fi luate pentru o mai bună colectare a taxelor şi impozitelor să nu sufoce capitalul românesc.

"Soluţia este aplicarea unor măsuri ferme pentru recuperarea datoriilor de la firmele care nu îşi achită obligaţiile faţă de stat şi nicidecum o împovărare şi mai mare a agenţilor economici buni platnici", a spus el.

Ministrul finanţelor publice, Gheorghe Pogea, a declarat miercuri că intenţionează să introducă impozitul forfetar, renunţând la impozitul pe profit pentru sutele de mii de firme care înregistrează pierderi, unele de mai mulţi ani.

Uniunea Naţională a Patronatului Român (UNPR) a mai cerut MFP să aplice firmelor cu capital străin un tratament similar celor cu capital românesc.

"În România doar 5% din capital mai este românesc, peste 70% este capital străin şi restul este capital de stat. Marii evazionişti nu se regăsesc însă în cei 5%. Ar trebui văzut câte firme fantomă au apărut în ţară, câte off-shore-uri înregistrate prin insulele Mauritius sau în alte paradisuri fiscale, şi luate măsuri. De aici provine hemoragia de monedă, care se scurge fără oprelişti în străinătate", a mai spus preşedintele UNPR.

Reprezentanţii UNPR au fost prezenţi la o întâlnire între conducerea ANAF şi a Gărzii Financiare cu organizaţiile patronale reprezentative la nivel naţional, tema discuţiilor fiind reducerea evaziunii fiscale.
Antena3.ro

×
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close