Antena 3 CNN Economic Biz News Piaţa imobiliară a căzut, dar nu s-a prăbuşit

Piaţa imobiliară a căzut, dar nu s-a prăbuşit

Piaţa imobiliară a căzut, dar nu s-a prăbuşit
06 Mar 2009   •   19:50

Piaţa imobiliară nu s-a prăbuşit, cel puţin nu aşa cum anunţau specialiştii care prevesteau vremuri negre. În ianuarie, numărul tranzacţiilor a scăzut cu 17 procente faţă de anul trecut. Iar lovitura vine de la Bucureşti şi Iaşi - aici, numărul tranzacţiilor chiar a crescut.

Speriaţi de criză, şi cu băncile care le-au tăiat porţia de credite imobiliare, românii n-au mai cumpărat apartamente. Cel puţin nu în ritmul nebunesc de anul trecut. În luna ianuarie au fost fãcute 250.000 de tranzacţii pe piaţa imobiliară în toată ţara.

Cu 50.000 mai puţin decât acum un an. Numai bucureştenii şi ieşenii au vrut parcă să sfideze criza. Au cumpărat mai multe case în prima lună a anului, decât acum un an.

La polul opus sunt timişorenii, clujenii şi arădenii - cei care faţã de acum un an, au cumpărat cu până la 25% mai puţine case. E drept, vorbim de luna ianuarie. Sunt toate şansele ca scăderile să se accentueze în lunile următoare. În unele oraşe se fac doar câteva tranzacţii pe lună, iar multe agenţii imobiliare au fost nevoite să îşi închidă activitatea.

Totuşi, numărul românilor care au nevoie de case este mare, dar tot mai puţini reuşesc în momentul de faţă să contracteze un credit pentru o valoare aşa mare. Mulţi români aşteaptã ca preţurile să mai scadă, iar agenţii le dau dreptate şi spun că e loc de scăderi mai mari.

Observator

×
Subiecte în articol: piata imobiliara case apartamente
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close