România la 20 de ani de la Revoluţie: Inegalitate socială mai mare ca cea din 1989

11 Iun 2010   •   13:07
România la 20 de ani de la Revoluţie: Inegalitate socială mai mare ca cea din 1989

După 20 de ani, România a ajuns la un număr mare de săraci şi la o inegalitate socială mai mare decât cea din 1989. Povara e suplimentată de datoriile externe şi de costurile sociale care le însoţesc. Sunt concluziile unui studiu privind calitatea vieţii realizat de Academia Română.

Studiul vorbeşte despre cum arată România după 20 de ani de la Revoluţie şi se referă cu precădere la situaţia socială a ţării. De exemplu, dacă ţările dezvoltate investesc peste 30% din PIB în sfera politicilor sociale, România investeşte mai puţin de jumătate din media UE: 16,4%. Mai mult, salariaţii şi pesionarii au reprezentat, în toţi aceşti 20 de ani, aproximativ 50% din populaţia României. Evoluţia lor a avut însă sensuri opuse: în timp ce numărul salariaţilor a scăzut, cel al pensionarilor a crescut, tendinţe care se pare că se vor păstra şi în 2010.

În prezent, salariaţii sunt mai puţini cu 60% din câţi erau în 1989. Numărul actual: 4,6 milioane. Iar pensionarii sunt cu 55% mai mulţi. Numărul actual: 5,5 milioane.

Nici la capitolul învăţământ sau sănătate nu stăm mai bine. Aceste două domenii par a fi condamnate la un nivel de sărăcie deoarece niciodată nu le-a fost alocat mai mult de 4% din PIB.

Antena3

Parteneri
x close