Antena 3 CNN Economic Biz News Zona Euro cere Chinei să permită aprecierea yuanului

Zona Euro cere Chinei să permită aprecierea yuanului

Zona Euro cere Chinei să permită aprecierea yuanului
Sursa foto: euro
30 Noi 2009   •   22:08

China ar trebui să permită monedei sale să se întărească în raport cu euro şi alte valute importante, pentru binele propriu, dar şi al economiei globale, apreciază principalii finanţişti din zona euro.
Cererea adresată premierul chinez Wen Jiabao pentru o mişcare mai rapidă a ratei de schimb cu scopul de răsturnării urcării yuanului a venit în avanpremiera summitului euro-chinez
"Credem că o apreciere graduală şi ordonată a yuanului ar fi în interesul Chinei şi al economiei globale," aprecia premierul din Luxemburg Jean Claude Juncker, care prezidează discuţiile celor 16 state care folosesc euro.
Întâlnirile vin pe fondul preocupării că o creştere a euro ar putea afecta redresarea zonei, care este în concurenţă cu exporturile din China.
China nu a răspuns la cererea europenilor. În ultima lună, euro a crescut la un record al ultimilor 15 luni, la un raport de 1,5061 dolari, iar orice intervenţie de succes de a opri căderea dolarului trebuie să îi implice şi pe chinezi.

După o schimbare a politicii în iulie 2005, yuanul a câştigat gradual teren în faţa dolarului, dar tendinţa s-a oprit la jumătatea anului 2008, după ce o cădere a cererii din cauza crizei globale i-a afectat pe exportatorii chinezi, obligând Beijingul să ţină yuanul la un nivel de 6,83 pentru un dolar.
Cum dolarul a scăzut în raport cu euro în ultimele luni, la fel ca şi yuanul, oferind producătorilor chinezi un avantaj pe pieţele externe.
Acum, economia Chinei este pe primul loc în redresarea economică globală, cu o creştere de peste 9 procente în primul trimestru din 2009.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: zona euro
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close