Antena 3 CNN Economic Biz News Zona euro se îndreaptă spre recesiune. Grecia, Portugalia, Italia şi Spania trag toată Europa în groapă după ele

Zona euro se îndreaptă spre recesiune. Grecia, Portugalia, Italia şi Spania trag toată Europa în groapă după ele

Zona euro se îndreaptă spre recesiune. Grecia, Portugalia, Italia şi Spania trag toată Europa în groapă după ele
Sursa foto: Foto: Agerpres
15 Aug 2012   •   13:18

Zona euro se îndreaptă cu pasi mici dar siguri spre recesiune, în condiţiile in care ţările din sudul Uniunii Europene se confrunta deja cu această problemă. PIB-ul ţărilor din zona euro a scăzut în trimestrul doi, după o stagnare în primele trei luni ale anului. Asta inseamna ca un nou trimestru de scădere economică va marca intrarea oficială în recesiune.

Produsul intern brut al zonei euro a scăzut cu 0,2 la sută faţă de trimestrul precedent şi cu 0,4 la sută faţă de trimestrul doi din anul trecut. Cifrele nu sunt chiar neaşteptate, dar economiştii remarcă marile diferenţe dintre state.

Cea mai rău stă Grecia, dar Portugalia, Italia şi Spania se află şi ele în recesiune, în timp ce economia germană a crescut cu 0,3 la sută. Ritmul creşterii este, însă, mai mic decât în trimestrul I.

Creşterea a devenit negativă şi în Belgia şi Finlanda, care rezistau până acum, în timp ce economia Franţei a stagnat. Specialiştii nu au prea multe speranţe că situaţia se va ameliora.

Economiştii, mai ales cei germani, spun că singura ieşire din criză o reprezintă reformele menite să sporească productivitatea şi competivitatea. Numai că reformele sunt mai dificile tocmai din cauza recesiunii şi a datoriilor publice sporite, care impun reduceri bugetare.

×
Subiecte în articol: zona euro recesiune
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close