Antena 3 CNN Economic BNR a decis să menţină dobânda de referință la 7% şi anticipează inflație de o cifră în trimestrul trei

BNR a decis să menţină dobânda de referință la 7% şi anticipează inflație de o cifră în trimestrul trei

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în ședința de joi, a decis să mențină dobânda de referință la 7% pe an, conform așteptărilor analiștilor. 

BNR a decis să menţină dobânda de referință la 7% şi anticipează inflație de o cifră în trimestrul trei
Sursa foto: Agerpres
de Georgiana Adam    |    09 Feb 2023   •   15:35

BNR estimează că rata anuală a inflației va coborî "la nivelul de o cifră încă din trimestrul III al anului și se va situa în decembrie mult sub valoarea anticipată anterior".

De asemenea, Consiliul de administraţie al BNR a mai decis joi următoarele:

- menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 7,00% pe an;

- menținerea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 8,00% pe an și a ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 6,00% pe an;

Citeşte şiScumpirea motorinei este inevitabilă. Importurile de carburanți din Rusia, interzise de duminică

- menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.

În plus, Banca Naţională estimează că "rata anuală a inflației este așteptată să coboare la nivelul de o cifră încă din trimestrul III al anului curent – în devans cu aproape trei trimestre față de prognoza precedentă –, și să se situeze în decembrie 2023 mult sub valoarea anticipată anterior, pentru ca în ultimul semestru al anului viitor să-și încetinească vizibil scăderea, rămânând la finele orizontului proiecției ușor deasupra intervalului țintei", potrivit bnr.ro.

Majoritatea economiștilor anticipau că Banca Națională va stopa astăzi ciclul de creștere a dobânzii de referință, după ce la începutul anului a majorat dobânda la 7%.

×
Subiecte în articol: dobândă de referinţă
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close