Antena 3 CNN Economic Brand de ţară Lacul Surduc, păstrăvul de munte și satele cu acoperișuri în nori: cum vrea Banatul să cucerească titlul de Regiune Gastronomică

Lacul Surduc, păstrăvul de munte și satele cu acoperișuri în nori: cum vrea Banatul să cucerească titlul de Regiune Gastronomică

Andreea Borboros
3 minute de citit Publicat la 17:39 05 Sep 2025 Modificat la 17:39 05 Sep 2025
lacul surduc
sursa foto: Facebook / Lacul Surduc

Banatul își deschide porțile Europei, concurând pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2028, un proiect coordonat de Consiliul Județean Timiș. Până atunci, zone cu potențial turistic uriaș sunt ajutate să se dezvolte prin investiții și încurajarea afacerilor locale. 

De exemplu, cel mai mare lac artificial din Vestul României ar putea deveni un pol turistic și de evenimente. Cu o infrastructură adecvată pusă la dispoziția întreprinzătorilor locali, Lacul Surduc poate fi în câțiva ani o destinație turistică atractivă pentru Europa.

„Lacul Surduc este o adevărată bijuterie a Banatului, a județului Timiș, din păcate, prea puțin exploatată, prea puțin promovată, însă niște peisaje superbe, peisaje care au un potențial turistic uriaș. Probabil că este punctul central din punct de vedere turistic al județului Timiș. Întreaga zonă are numeroase obiective extraordinar de frumoase, de asemenea nepromovate sau foarte puțin promovate. Dar acesta este, cred eu, punctul central în care vom investi masiv în anii viitori.

Vin cu bucurie de fiecare dată, am permis de barcă și de câte ori pot să vin cu ceva electric să mă plimb pentru că nu e permis vehiculelor cu combustie… bărci cu combustibil nu sunt permise pe acest lac și cred că e bine să fie așa”, spune Alfred Simonis, președintele Consiliului Județean Timiș.

Am plecat să descoperim Banatul în splendoarea lui, de data aceasta, pe apă, pe cel mai mare lac artificial din Vestul României. O minune a zonei, așa cum ne spune chiar președintele Consiliului Județean Timiș, Alfred Simonis, care a urcat la cârma unui catamaran electric, pentru o plimbare, pe Lacul Surduc. La fața locului se vede mai bine ce i-ar trebui zonei pentru a se dezvolta din turism.

„Vom investi într-un nou catamaran, există acesta pe care îl conduc, însă din păcate și acesta este destul de mic raportat la potențialul lacului.

Am preluat și o suprafață de teren de la primărie pentru a face un nou ponton și a fi un punct de plecare din partea de nord a lacului, până și de acolo să ne plimbăm pe tot cu catamaranul. Ne dorim ca anii viitori să organizăm evenimente în paralel cu dezvoltarea infrastructurii, în paralel cu investițiile private care vor veni în pensiuni, în hoteluri, restaurante, să atragem turiștii cu sprijinul Consiliului Județean”, mai spune Simonis.

Zona ar putea fi un magnet pentru turism, inclusiv prin încurajarea tradiției și ospitalității locale.

„Fiind la izvoarele muntelui, păstrăvul de munte este incredibil de bun. Oamenii își deschid casele astfel turiștilor, oamenii sunt primitori, ospitalieri. Sigur, prin politici de stat trebuie încurajați să își deschidă puncte gastronomice și să facă locații de cazare, fiindcă multă, multă lume merge și vizitează obiectivele turistice din zonă, adică Cascada de la Șopot, Pietrele Cohului, Sfinxul de la Crivină, Bisericile de lemn de la Crivină și Poieni”, explică Iosif Martinescu, fondatorul „Verde de Banat”

Mesele tradiționale sunt condimentate cu legende fascinante ale locului. În secolul al XIX-lea, fiul unei contese ce deținea domeniul Poeni din Munții Poiana Ruscă a murit într-un duel. Avea 18 ani și lupta pentru inima unei fete din Budapesta, de care se îndrăgostise. Povestea fascinează și azi călătorii care se opresc în drumețiile lor la cripta din stânci, unde tânărul a fost înmormântat de mama sa.

Cărările umbroase din pădurile de fag și stejar din Țara Făgetului sunt ușor de parcurs și de copii. Ne lăsăm ghidați până la Cascada Șopot, unde poți coborî până în albia formată la baza ei, ca să te bucuri de stropii de apă ce răcoresc aerul. Un indicator turistic ne informează că, la 10 km distanță de aici, mergând pe un drum de pământ și piatră, ajungi la un sat de poveste, cu acoperișuri în nori.

„Investim foarte mult în aceste obiective turistice pe care le-am descoperit și descoperim în fiecare zi noi locuri superbe în acest județ, investim în infrastructură, investim în micii producători locali care să vină să dezvolte și propriile afaceri, mici afaceri pentru a deservi cumva turiștii pe care încercăm să-i aducem an de an și, evident, în 2028, atunci când va fi regiune gastronomică și va trebui să facem față fluxului de turiști care vor veni în Timiș, din România, dar și din întreaga lume”, mai spune președintele Consiliului Județean Timiș.

Ne desprindem cu greu de acest peisaj de poveste și de locurile minunate spre care am fost ghidați. Un proiect al Consiliului Județean Timiș își propune să ajute Banatul să câștige titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2028, într-o competiție internațională. De aceea e nevoie acum de investiții și de idei de dezvoltare. Distincția pe care Timișul are șansa să o câștige va pune în valoare bogățiile Banatului și îi va deschide porțile spre Europa.

Ştiri video recomandate
×

Fanatik

Antena Sport

Observator News

Parteneri
x close