Antena 3 CNN Economic Românii care ar putea încasa pensie și salariu de la stat! Excepții și în cazul angajărilor

Românii care ar putea încasa pensie și salariu de la stat! Excepții și în cazul angajărilor

Coaliția de guvernare vrea să interzică posibilitatea de a se încasa pensie și salariu în același timp pentru angajații companiilor de stat. În acest mod s-ar face o economie de aproximativ 1,7 miliarde de lei. Ar putea apărea însă și anumite excepții.

Românii care ar putea încasa pensie și salariu de la stat! Excepții și în cazul angajărilor
Sursa foto: Profimedia Images
de Laura Dinu    |    12 Apr 2023   •   10:05

Această măsură nu este nouă. O lege asemănătoare a trecut de Senat în legislatura trecută, însă a rămas ulterior în sertar. Este vorba despre inițiativa fostului Ministru al Muncii, susținut de PNL, Raluca Turcan.

Inițiativa interzicea cumulul pensie-salariu și se aplica doar angajaților din instituțiile publice.

Legea avea și o serie de excepții. Era vorba despre persoanele alese în funcție de autoritate sau demnitate publică sau cei pentru care durata mandatului este prevăzută de constituție. Câteva exemple ar fi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, premierul Nicolae Ciucă sau judecătorii Curții Constituționale. Aceștia nu ar fi fost obligați să aleagă între pensie și salariu.

O altă variantă ar fi ca interdicția să se aplice doar așa zișilor tineri pensionari. Mai exact, celor care au ieșit la pensie, profitând de legi speciale, și care s-au angajat apoi din nou la stat.

Excepții și în cazul angajărilor la stat

Nici în privința înghețării angajărilor la stat nu scăpăm de excepții. Dacă măsura s-ar aplica, am putea vedea că instituții din anumite domenii ar putea fi scutite de această interdicție.

O categorie ar fi ambulanțierii, care reclamă că nu au suficient personal. Iar în trecut am văzut derogări în domenii precum Sănătate, Apărare și Ordine Publică, dar și Educație.

×
Subiecte în articol: cumul pensie salariu
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close