De la 1 iulie expiră plafonarea adaosului la produsele comerciale. Pâinea, carnea, laptele, fructele și legumele s-ar putea scumpi cu cel puțin 10%.
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a declarat la Antena 3 CNN că în momentul de față prețurile sunt stabile, echilibrate și că statul român trebuie să meargă pe același model de plafonare a adaosului comercial, nu pe plafonarea prețului.
"Datele pe care ni le arată Consiliul Concurenței și piața arată că prețurile la aceste produse, alimente de bază, au scăzut cu procente între 7 și 30%", a spus Barbu.
"Am văzut ce s-a întâmplat și în energie. Atunci când ai plafonat prețul, statul român a decontat sume destul de importante și se discuta de sume de peste 27 miliarde de lei.
Ca ministru al agriculturii, dacă în perioada următoare nu va fi învestit un guvern cu puteri depline, prin Comitetul de Monitorizare, voi încerca să păstrez prețurile cu adaos comercial corect pentru persoanele cu venituri mici și medii, pentru că aceste alimente de bază peste 50% sunt consumate de către românii cu venituri mici și medii.
Pentru o nouă ordonanță privind plafonarea adaosului comercial atât la alimente, cât și la energie trebuie să avem un Guvern cu puteri depline. În momentul de față nu se poate promova în Guvernul României o astfel de ordonanță', a spus ministrul Agriculturii.
De la 1 iulie expiră plafonarea adaosului la produsele comerciale. Pâinea, carnea, laptele, fructele și legumele s-ar putea scumpi cu cel puțin 10%.
Estimările celor din domeniu spun că prețurile la alimente vor crește cu cel puțin 5% după eliminarea limitării adaosului comercial, însă se va suprapune și cu eliminarea plafonării la energie care va mai aduce scumpiri la raft de 10%. Asta pentru că vor crește considerabil costurile pe lanțul de producție: de la distribuitor, furnizor și chiar producător, pentru că vor avea parte de facturi mai mari.