Antena 3 CNN Economic Aparatele din casă care îți umflă cel mai tare factura la curent. Cum poți economisi fără să renunți la ele

Aparatele din casă care îți umflă cel mai tare factura la curent. Cum poți economisi fără să renunți la ele

Facturile la energie electrică și gaze dau din ce în ce mai multe bătăi de cap românilor, motiv pentru care aceștia caută moduri de a face economie fără a renunța la aparatele electrocasnice.

Aparatele din casă care îți umflă cel mai tare factura la curent. Cum poți economisi fără să renunți la ele
Sursa foto: pixabay
de Laura Dinu    |    07 Oct 2022   •   12:21

Când vine vorba de consumul de energie rezidențială, oamenii caută în mod constant modalități de a-și reduce facturile lunare, consumul și risipa de energie. Analizând un raport în ceea ce privește perspectiva energetică anuală realizat de Administrația Americană pentru Informații în Domeniul Energiei (EIA), aflăm primele 10 electrocasnice care consumă cea mai mare cantitate de energie.

Aparatele de încălzirea electrică 

De departe, cel mai mare utilizator de energie dintr-o locuință este aparatul de încălzire electrică, reprezentând 31,3% din consumul total de energie al unei locuințe. Acesta este locul în care ar trebui să privim cu cea mai mare atenție pentru a putea reduce energia folosită. Unul dintre primii pași este efectuarea unui audit energetic, care poate spune proprietarilor pe unde se pierde căldura. Odată sursele identificate, se pot face eforturi pentru a asigura eficiența încălzirii. O zonă principală care provoacă pierderea căldurii este izolația neconformă.   

Boilerul de apă 

Folosind 13,6% din energia unei case, boilerul de apă este al doilea cel mai mare consumator. O necesitate pentru utilizare pe tot parcursul anului, găsirea de soluții eficiente din punct de vedere energetic este o prioritate atunci când căutați reducerea consumului. O modalitate este de a instala un încălzitor de apă fără rezervor, din cauza faptului că acesta încălzește apă doar pe măsură ce este nevoie, spre deosebire de încălzirea continuă a apei pe tot parcursul zilei. 

Aparatul de aer condiționat 

Pentru a face răcoare într-o casă este nevoie de mult mai puțină energie decât pentru a o încălzi. Mai exact, 10,7% din total. Cu toate acestea, aparatul de aer condiționat este încă numărul 3 pe listă și, prin urmare, unul dintre domeniile în care ar trebui să se pună accent pe economisire. La fel cum căldura se pierde, se poate pierde și aerul rece. Metodele similare pentru a reduce risipa de căldură ar trebui aplicate și aici, scrie renewableenergyworld.com.

Frigiderul 

Frigiderul dintr-o casă consumă 4% din totalul de energie. Aparatele mai noi consumă mai puțină energie, așa că se recomandă trecerea la un frigider de ultimă generație. De asemenea, acest tip de frigidere alertează proprietarii dacă există o problemă.  

Uscătorul de rufe 

Ca și în cazul frigiderului, un uscător de rufe este un alt aparat care poate fi înlocuit cu o versiune mai nouă. Uscătoarele de rufe consumă până la 3,2% din energia unei case, așa că reducerea dependenței de ele ajută. Oamenii ar trebui să profite de uscarea afară, în aer liber, ori de câte ori este posibil. 

Iluminatul 

Iluminatul unei locuințe consumă 2,8% din consumul total de energie. Deși poate să nu fie o sumă uriașă în sine, combinarea eforturilor de economisire a energiei cu alte aparate, va avea un impact mai mare. Trecerea la iluminatul inteligent, pe senzor, care detectează când o persoană părăsește o cameră, va ajuta la economisire.

Echipamente ”home entertainment” 

Prizele inteligente sunt, de asemenea, o modalitate utilă de economisire a energiei în ceea ce privește astfel de echipamente, care reprezintă 2,8% din energia consumată într-o casă. Prizele inteligente opresc complet alimentarea, de obicei, în timpul nopții.  

Aparatele de gătit 

Aparatele de gătit din bucătărie consumă până la 1,3% din totalul de energie din casă. Deși nu este o cantitate prea mare, aceasta poate fi redusă pur și simplu prin ajustarea obiceiurilor. Câteva exemple sunt utilizarea oalelor și tigăilor de dimensiunea corectă, alegerea aparatului potrivit și păstrarea aparatelor curate. 

Computerele

Computerele folosesc 1,1% din energia consumată acasă. Oprirea computerelor complet noaptea va ajuta la reducerea acesteia. Există, de asemenea, computere care sunt mai eficiente din punct de vedere energetic decât altele. 

Centrală termică

Mecanismele de funcționare a dispozitivelor care încălzesc locuința și apa contribuie la consumul de energie în sine, adăugând 1,1% la consumul total de energie într-o casă. O modalitate de a economisi energie, în acest caz, este trecerea la o pompă de căldură, una dintre cele mai eficiente opțiuni din punct de vedere energetic, deși acestea sunt recomandate mai ales pentru climatele blânde. 

×
Subiecte în articol: electrocasnice
Parteneri
Zboruri comerciale, bruiate de ruşi inclusiv în spaţiul aerian al României
x close