Antena 3 CNN Economic Erdogan: Valoarea schimburilor comerciale dintre România şi Turcia ar putea atinge în curând 10 miliarde de dolari

Erdogan: Valoarea schimburilor comerciale dintre România şi Turcia ar putea atinge în curând 10 miliarde de dolari

Erdogan: Valoarea schimburilor comerciale dintre România şi Turcia ar putea atinge în curând 10 miliarde de dolari
de M.T.    |    19 Sep 2013   •   20:13

Valoarea schimburilor comerciale dintre România şi Turcia ar putea atinge în curând 10 miliarde de dolari, dată fiind  flexibilizarea regimului de vize pentru oamenii de afaceri turci, a declarat Recep Tayyip Erdogan la finalul întâlnirii pe care a avut-o cu premierul român Victor Ponta la Ankara.

„Dacă privim la relaţiile noastre comerciale, anul trecut volumul schimburilor comerciale a atins 6 miliarde de dolari, dar credem că într-o perioadă scurtă de timp, pe baza hotărârii noastre reciproce, vom atinge 10 miliarde de dolari”, a spus Erdogan, potrivit Agerpres.

„În 2007, când am vizitat România, noi ne stabilisem şi atunci ca obiectiv să atingem 10 miliarde de dolari şi sunt convins că pe baza schimbului de note verbale realizat astăzi şi prin acordarea unei vize pe cinci ani pentru oamenii noştri de afaceri vom atinge şi acest obiectiv”, a adăugat premierul turc.

Recep Tayyip Erdogan a precizat că în România există în jur de 7.000 de firme turceşti şi a criticat faptul că unele ţări din UE nu acordă aceleaşi condiţii de vize cetăţenilor turci, precum cele acordate, spre exemplu, celor din America de Sud.

Erdogan a subliniat că apreciază sprijinul României în această chestiune.

La rândul său, Victor Ponta a declarat că îşi doreşte ca „bariera vizelor” între Europa şi Turcia să fie îndepărtată cât mai curând.

Premierul român a spus că îşi aduce aminte de perioada în care nu se cereau vize între România şi Turcia, punctând că ştie cât este de important ca asemenea „bariere birocratice” să nu mai existe între cele două ţări.

Joi, la Ankara, în prezenţa celor doi premieri, s-au semnat mai multe documente între cele două ţări, printre care şi unul privind schimbul de note verbale pentru intrarea în vigoare a facilităţilor de viză acordate oamenilor de afaceri turci.

Alte documente semnate de cele două ţări sunt: Memorandum de înţelegere între Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale al României şi Ministerul Alimentaţiei, Agriculturii şi Zootehniei al Republicii Turcia; Declaraţia comună între Departamentul de energie din cadrul Ministerului Economiei al României şi Ministerul Energiei şi Resurselor Naturale al Republicii Turcia privind cooperarea în domeniul energiei; Protocolul celei de-a XXVI-a sesiuni a Comisiei mixte interguvernamentale de Cooperare Economică între România şi Turcia; Acord interguvernamental privind funcţionarea şi activităţile centrelor culturale; Protocol între Guvernul României şi Guvernul Republicii Turcia privind interzicerea şi prevenirea importului, exportului, tranzitului şi transferului ilicit de proprietate a bunurilor culturale.

×
Parteneri
Mărturia unui pacient care a supravieţuit la ATI din Spitalul Pantelimon
x close