Antena 3 CNN Economic Etapă ISTORICĂ în construcţia uniunii monetare: Fondul de salvare al zonei euro a intrat în vigoare

Etapă ISTORICĂ în construcţia uniunii monetare: Fondul de salvare al zonei euro a intrat în vigoare

Etapă ISTORICĂ în construcţia uniunii monetare: Fondul de salvare al zonei euro a intrat în vigoare
Sursa foto: Foto: itv.com
08 Oct 2012   •   19:15

Mecanismul European de Stabilitate (MES), fondul permanent de salvare a zonei euro, a intrat luni în vigoare după prima reuniune a consiliului guvernatorilor, format din miniştrii de Finanţe din zona euro, la Luxemburg, scrie Mediafax.

"Lansarea MES constituie o etapă istorică în construcţia uniunii monetare, zona euro este astfel prevăzută cu un scut permanent şi eficace", a declarat şeful Eurogroup, Jean-Claude Juncker, într-o conferinţă de presă.

Miniştrii de Finanţe din zona euro s-au reunit în această după-amiază la Luxemburg, în calitate de guvernatori ai MES şi în prezenţa preşedintelui Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, pentru semnarea actului de naştere al acestui instrument financiar permanent, care va înlocui actualul Fond European de Stabilitate Financiară.

MES va deveni complet operaţional atunci când statele vor vărsa contribuţiile, urmând să ajungă la o capacitate de împrumut de circa 200 de miliarde de euro până la sfârşitul acestei luni, dintr-un total de 500 de miliarde de euro.

Agenţia Fitch Ratings a acordat MES ratingul maxim triplu A, care îi permite să obţină finanţare la dobânzi avantajoase.

MES are o importanţă strategică, pentru că va putea să recapitalizeze direct băncile din zona euro, fără să crească îndatorarea statelor. Condiţia este ca europenii să creeze un mecanism comun de supraveghere bancară, până la începutul lui 2013.

Posibilitatea recapitalizării directe a băncilor interesează în primul rând Spania, care a obţinut în iunie o linie de credit de până la 100 de miliarde de euro, din partea zonei euro, pentru susţinerea instituţiilor financiare.

×
Subiecte în articol: Luxemburg
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close