Antena 3 CNN Economic Grupul Damen cere României despăgubiri pentru Şantierul Naval Mangalia. Suma uriaşă vehiculată

Grupul Damen cere României despăgubiri pentru Şantierul Naval Mangalia. Suma uriaşă vehiculată

Grupul olandez Damen cere despăgubiri României pentru Şantierul Naval de la Mangalia. Decizia companiei vine odată cu notificarea de reziliere a acordului încheiat în 2018 cu ţara noastră.

de Raluca Butan    |    05 Oct 2023   •   15:30

În documentul de despăgubire înaintat de olandezii de la Damen Shipyards către statul român, nu este specificată suma pe care aceștia o cer drept daune statului român.

Însă, potrivit unor surse din interior, se pare că olandezii ar pretinde daune în valoare de 500 de milioane de euro statului român, după ce luna trecută au cerut rezilierea contractului.

Citește și: Prima navă multirol de căutare-salvare a persoanelor dispărute pe mare a fost lansată astăzi, pe șantierul naval Galați

S-ar putea să le obțină, pentru că acest contract, încheiat în 2018, cu partea română, specifică faptul că una dintre părți ar beneficia de despăgubiri dacă acest contract este reziliat din culpa fiecăreia dintre cele două părți. 

Prin acest acord majoritar, statul român a devenit acționar majoritar al companiei care operează Șantierul Naval de la Mangalia, cu 51% din acțiuni. Acum, olandezii invocă faptul că nu mai beneficiază de aceeași legislație de care beneficiau în 2018, odată cu încheierea acestui acord, și că, practic, pierd investiții și contracte.

De asemenea, ei spun că, atunci când au preluat șantierul, acesta nu mai avea comenzi, iar în numai trei ani ei au reușit să livreze cea mai mare navă din lume de extracție a diamantelor.

×
Subiecte în articol: grupul damen santier naval mangalia
Parteneri
Poșta Română, anunţ de ultimă oră despre distribuirea pensiilor în luna Mai
x close