Antena 3 CNN Economic Hidroelectrica, Electrica şi CE Oltenia se pregătesc de listarea la Bursă

Hidroelectrica, Electrica şi CE Oltenia se pregătesc de listarea la Bursă

Hidroelectrica, Electrica şi CE Oltenia se pregătesc de listarea la Bursă
Sursa foto: Foto: Agerpres
04 Ian 2014   •   14:26
Hidroelectrica, Electrica şi Complexul Energetic Oltenia vor ajunge în acest an pe piaţa de capital, iar banii încasaţi vor fi alocaţi pentru investiţii. Asta după ce anul trecut companiile Transgaz, Nuclearelectrica, Conpet şi Romgaz au adus statului sute de milioane de euro. 
 
Ieşită din insolvenţă în luna iunie a anului trecut, Hidroelectrica va fi listată atât la Bursa din Bucureşti, cât şi la cea din Londra. Banii obţinuţi din cele 15% din acţiuni se vor duce în conturile companiei. 
 
Listarea este programată pentru această vară, din cauză că Hidroelectrica are nevoie de minim un an de la ieşirea din insolvenţă pentru ca statul să poată prezenta potenţialilor investitori rezultatele financiare pe ultimele 12 luni.
    
Electrica este următorul candidat al statului pentru intrarea pe bursă. Listarea va avea loc printr-o majorare de capital atât de mare încât statul va deveni acţionar minoritar. Statul va rămâne cu 49% din acţiuni şi va continua să controleze compania, iar plasamentele private vor reuni 51%. 
   
Tot în acest an, Complexul Energetic Oltenia  va lista pe bursă un pachet de 15% din acţiuni, în urma unei majorări de capital. Compania deja exportă energie şi vrea să se diversifice, urmărind să deţină şi unităţi hidroenergetice, dar şi centrale fotovoltaice.  
 
Anul trecut statul a încasat din listarea Romgaz aproape 380 de milioane de euro, atât de pe bursa de la Bucureşti cât şi pe cea din Londra. 
 
O altă companie care a adus şi bani la buget este Transgaz. Acţiunile acesteia au atras aproape 72 de milioane de euro. Cele 70 de milioane de euro obţinute după intrarea pe bursă a Nuclearelectrica au rămas în companie, pentru noi investiţii.
 

×
Parteneri
Record de viteză pe un drum naţional din România
x close