Antena 3 CNN Economic Imobiliare Din vară, aflăm cât costă de fapt locuinţele. INS face public un indice oficial al preţurilor

Din vară, aflăm cât costă de fapt locuinţele. INS face public un indice oficial al preţurilor

Din vară, aflăm cât costă de fapt locuinţele. INS face public un indice oficial al preţurilor
Sursa foto: imobiliare
09 Mar 2010   •   14:22

Piaţa imobiliară va mai face un pas spre transparenţă în luna iunie, când va fi lansat, după un an de amânare, indicele oficial al preţurilor locuinţelor din România. Valoarea la care se vând casele şi apartamentele autohtone va fi aflată la începutul verii, când va fi dat publicităţii primul indice al pieţei imobiliare, întocmit de Institutul Naţional de Statistică în colaborare cu Uniunea Notarilor şi BNR, scrie Capital.

Spre deosebire de indicatorii deja publicaţi în domeniu, nu va lua în considerare nu preţurile solicitate de proprietari, ci pe cele de tranzacţionare înregistrate la notar. Acesta va fi un indicator real la nivel naţional (luând în calcul şi oraşe medii şi mici şi mediul rural).

?Indicele va fi important şi pentru Banca Naţională. Deocamdată, piaţa imobiliară nu este luată în calcul la stabilirea ratei inflaţiei. În viitor, acest lucru s-ar putea schimba?, spune Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.

Există şi rezerve vizavi de noul indicator. ?Va fi un lucru benefic pentru noi, totuşi nu se poate trece cu vederea că există riscul ca datele colectate de la vânzători şi cumpărători să nu fie reale. Se ştie că aceştia au uneori tendinţa de a scădea preţul declarat, pentru a reduce taxele plătite?, a declarat Nicolae Popa, directorul general al Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România. Agenţii imobiliari spun că, dacă nu va fi corect, indicele INS ar putea duce la distorsionarea preţurilor, într-un sens sau în celălalt.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: INS
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close