Antena 3 CNN Economic Imobiliare Income Magazine. Preţurile locuinţelor sunt în creştere

Income Magazine. Preţurile locuinţelor sunt în creştere

Income Magazine. Preţurile locuinţelor sunt în creştere
18 Iul 2015   •   10:26

După criza din 2008, când sectorul imobiliar s-a prăbuşit şi i-a trebuit ceva timp să-şi revină, în ultimul an şi jumătate piaţa şi-a revenit vizibil. Se fac din nou tranzacţii, preţurile cresc atât la chirii, cât şi la vânzările de imobile.

În primele şase luni ale anului, preţul mediu cerut pentru apartamentele scoase la vânzare, apartamente vechi şi noi, s-a majorat la nivelul întregii ţări cu 4,7%, de la 891 de euro pe metrul pătrat la finele lui decembrie 2014, la 933 de euro pe metrul pătrat la sfârşitul lunii trecute.

În topul scumpirilor găsim oraşul Cluj-Napoca, cu un avans de peste 7%, de la 948 la 1.015 euro pe metrul pătrat. Constanţa ocupă locul doi în ceea ce priveşte scumpirile apartamentelor scoase la vânzare. Dacă la începutul anului metrul pătrat costa aproximativ 855 de euro, în iunie preţul ajunsese la 900 de euro, cu 5,3% mai scump. A treia poziţie este ocupată de Timişoara, care a înregistrat o majorare de 4,7%, de la 847 la 887 de euro pe metru pătrat.

Capitala pare să fie singurul mare oraş dintre cele analizate în care apartamentele s-au ieftinit de la începutul anului. Comparativ cu nivelul mediu de 1.066 de euro pe metru pătrat atins în decembrie 2014, în iunie a fost înregistrată o scădere cu 1,8%, preţul ajungând astfel la 1.047 de euro.

Declinul din ultimele şase luni a fost cauzat de segmentul locuinţelor noi, care s-au depreciat, în medie, cu 7,2%. Asta în timp ce apartamentele din blocurile vechi, s-au apreciat cu 2,1%.

Un alt aspect curios din capitală este tendinţa de scumpire a apartamentelor vândute în zonele centrale, cumparativ cu periferia. Dacă în ianuarie 2014, preţul mediu al unui apartament dintr-un bloc din zonele mărginaşe era de 53.900 de euro, la începutul acestui an acesta a crescut cu doar o sută de euro. În ceea ce priveşte zona centrală, semicentrală şi de Nord, preţul mediu a crescut de la 73.000 la 76.000 de euro.

Creşteri s-au înregistrat şi pe segmentul construcţiilor. Raportat la luna mai din 2014 majorarea a fost de 4,7%. Pe lângă faptul că s-au construit locuinţe noi, s-au făcut şi reparaţii, toate segmentele fiind în creştere.

În concluzie, semnalele sunt bune pentru piaţa imobiliară. Pentru a doua jumătate a anului, consultanţii se aşteaptă la tranzactii de peste 800 milioane euro, dar şi la reîntoarcerea investitorilor inactivi în piaţă.

Informaţiile au fost prezentate şi comentate în emisiunea Income Magazine, realizată de Adrian Măniuţiu.



×
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close