Lucrările la Centura Capitalei "s-au surpat". Nu mai sunt bani, după rectificarea bugetară

de M.Z.    |    30 Aug 2012   •   12:35
Lucrările la Centura Capitalei "s-au surpat". Nu mai sunt bani, după rectificarea bugetară Foto: Agerpres

Centura Capitalei, care ar trebui să fie principala rută comer­ci­a­lă a agenţilor economici care fac afaceri în Bucureşti, a pri­mit după rectificarea bu­getară doar 3.000.000 euro în 2012, la puţin timp după ce compania de drumuri a mai sem­nat un contract pentru reabilitarea centurii, scrie zf.ro, potrivit Mediafax.

Drept urmare, viitorul centurii Bucureşti se vede din ce în ce mai gri: deşi în prezent doar 20 din cei 72 km ai acestei şosele sunt rea­bi­li­taţi, şansele ca lucrările la ceilalţi peste 50 km să continue în această toam­nă sunt compromise.

Com­pania Na­ţio­nală de Autostrăzi şi Drumuri Na­ţio­nale din Ro­mânia (CNADNR), în subordinea că­reia se află cen­tura, nu are altă so­luţie decât să suspende con­tractele până în mo­mentul în care varianta de ocolire a Capitalei va primi din nou bani.

Din sinteza bugetului rectificat al Mi­nisterului Transporturilor publi­cată pe site-ul Ministerului de Finanţe reiese că în acest an alocările pentru modernizarea centurii rutiere a Capitalei se mai ridică la doar circa 12,8 mil. lei (2,9 mil. euro), în condiţiile în care la începutul anului pentru această şosea se alocaseră 209,4 mil. lei (47,6 mil. euro).

CNADNR a semnat din 2008 până acum cinci contracte pentru reabilitarea a 50 km din centură, pe care spune că nu are cu ce să le finanţeze însă.

Ministerul Transporturilor a pierdut la rectificarea bugetară din această vară aproape 1,3 miliarde de lei (300 de milioane de euro). Cei mai mulţi bani, circa 516 milioane de lei (117,3 milioane de euro), au fost "şterşi" de la drumuri, fapt ce pune în pericol derularea proiectelor de infrastructură rutieră.

Cel mai reprezentativ exemplu în acest sens este centura Capitalei: deşi de prin anii 2007-2008 se semnează contracte pentru reabilitarea acesteia, nu există bani pentru finanţare. Anul acesta centura Capitalei primeşte mai puţin de trei milioane de euro.


x close