Antena 3 CNN Economic Petre Daea anunţă măsuri mai aspre luate de România pentru cerealele din Ucraina

Petre Daea anunţă măsuri mai aspre luate de România pentru cerealele din Ucraina

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunțat vineri, măsuri mai aspre luate de România în cazul cerealelor din Ucraina, după întâlnirea cu omologul său ucrainean, Mikola Solski.

de Laura Rînja    |    21 Apr 2023   •   12:11

Vor fi măsuri mai aspre în vămi de verificare a cerealelor din Ucraina, se vor lua probe şi se va verifica dacă acele cereale sunt conforme cu regulamentul european.

"În condițiile în care România a rămas singura poartă de intrare pentru import, mă aștept și ne așteptăm ca să apară în România, din dorința de a prelua produsele din Ucraina, o cantitate mai mare ca până acum. 

Deci o situație mai dificilă pentru țară, în condițiile în care ceilalți și-au închis granițele", a spus Petre Daea.

De asemenea, pe transportul rutier sau feroviar vor fi sigilii suplimentare, ca să se poată monitoriza drumul şi parcursul cerealelor.

"Cu privire la transport am stabilit așa, să punem un sigiliu, chiar dacă are sigiliu mijlocul de transport, fie el rutier, feroviar sau barje. 

Sigiliul pus peste cel care există este siguranța noastră că îl putem urmări și va fi urmărit prin sistem și confirmat la destinație că a ajuns sub un sigiliu neviolat", a explicat ministrul.

În ceea ce privește importurile, autoritățile române vor preleva probe din produse la vamă.

"Semnalul pe care l-a avut Slovacia, cu privire la identificarea într-un lot de 1.500 tone de grâu de depășire a pesticidelor, fiind un semnal de alertă, în privința importului am luat următoarele măsuri, iar Mikola le-a apreciat ca fiind corecte, și anume să prelevăm probe în vamă. 

Aici sunt două aspecte, sunt birouri vamale în țară și acolo, și la frontieră. Pentru nevoia de a păstra fluidizarea traficului, în așa fel încât să facem două lucruri bune, să nu aglomerăm întrările în graniță, dar să ne asigurăm că produsul respectiv este în regulă. 

Până acum am procedat la prelevarea de probe la destinație, de data aceasta am considerat că este mai corect așa. Aceasta este măsura pe care am luat-o pentru produsele care se importă", a mai spus Daea.

Acum, se aşteaptă decizia Comisie Europene pe acest subiect, în 25 aprilie, apoi cei doi miniştri vor avea o nouă întâlnire.

×
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close