Antena 3 CNN Economic Ce să faci dacă ai aproape 35 de ani şi vrei să trăieşti decent la bătrâneţe. Plan de pensie în funcţie de vârstă

Ce să faci dacă ai aproape 35 de ani şi vrei să trăieşti decent la bătrâneţe. Plan de pensie în funcţie de vârstă

Plan de pensie în funcţie de vârstă. Adrian Asoltanie, trainer în educație financiară, oferă câteva sfaturi utile pentru o pensie liniștită. Acesta a vorbit, recent, despre cum trebuie să investească cei tineri.

Ce să faci dacă ai aproape 35 de ani şi vrei să trăieşti decent la bătrâneţe. Plan de pensie în funcţie de vârstă
Sursa foto: Getty Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    19 Dec 2023   •   04:00

"De obicei apare această capcană în care cei tineri zic că avem alte priorități acum, avem timp suficient să investim pentru pensie.

Undeva la 40 - 45 de ani, încep să te apuce emoțiile legate de zona asta și vezi cât de greu este să te pregătești pentru așa ceva", a spus economistul.

Plan de pensie dacă acum ai 25 de ani

Primul exemplu prezentat de Adrian Asoltanie a fost al unui tânăr de 25 de ani, care ar investi 200 de lei/lună timp de 40 de ani.

Cu o astfel de investiţie, acesta, la pensionare, ar avea o investiție de 96.000 de lei care ar duce la un portofoliu total de aproximativ 700.000 de lei, din care 100.000 de lei sunt contribuția, dobânda compusă fiind de 600.000 de lei. 

Citeşte şi: Câţi bani vom avea în plus peste 3 ani, dacă deschidem un depozit bancar cu 1.000 de lei

Crescând contribuția de la an la an cu 3% pentru a acoperi inflația pe termen lung, investiția ar fi de 180.000 de lei, care duce la un portofoliu de aproape 1.000.000 de lei. 

Plan de pensie dacă acum ai 35 de ani

În cazul în care începi investiția 10 ani mai târziu, la 35 de ani, cu aceeași investiție lunară - "200 de lei/lună, adică două mese prin oraș sau opt pachete de țigări", ajungi să ai la pensionare doar 40.000 de lei. 

"În primii 5-6 ani, nu se întâmplă mare lucru. (...) Asta este etapa cea mai frustrantă pentru un investitor, e ca și cum te-ai uita să vezi cum crește iarba", a precizat Adrian Asoltanie.

Plan de pensie în funcţie de vârstă. Investiţiile ar trebui făcute cât mai devreme!

"În primii ani, câștigul este educațional, apoi începe cel financiar", a mai explicat el. 

Vezi şi: Cum ne organizăm banii de la un salariu la altul, ca să ne ajungă. Sfaturile utile de la finanţişti

×
Parteneri
Fumul degajat de incendiul din Bucureşti este toxic! Precizările ISU şi ANM
x close