Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN INCOME MAGAZINE Cum ne organizăm banii de la un salariu la altul, ca să ne ajungă. Sfaturile utile de la finanţişti

Cum ne organizăm banii de la un salariu la altul, ca să ne ajungă. Sfaturile utile de la finanţişti

Finanţiştii vin cu sfaturi utile în această perioadă de criză energetică şi ne spun cum putem să ne organizăm mai bine banii, ca să ne ajungă de la o lună la alta.

Cum ne organizăm banii de la un salariu la altul, ca să ne ajungă. Sfaturile utile de la finanţişti
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Georgiana Adam    |    23 Oct 2022   •   12:26

Adrian Asoltanie, trainer de Educaţie financiară, ne ajută să ne organizăm banii de la un salariu la altul, adică mai exact să vedem ce putem face pentru a ne ajunge banii de la o lună la alta. 

Recomandările de mai jos au fost făcute de Adrian Asoltanie, trainer de Educaţie financiară, sâmbătă, la emisiunea Income, de la Antena 3 CNN.

1. Conform statisticilor, 17%-20% dintre români nu pun pe foaie ce cheltuiesc lunar. Aşa că un prim sfat ar fi să scriem ce cheltuim şi să stabilim ce e esenţial şi ce nu. 

2. Prima sumă pusă de-o parte este cea pentru economii, apoi plătește obligațiile fixe. Pentru că există două categorii de cheltuieli: cele esenţiale, adică: mâncare, sănătate şi datorii. Pe de altă parte, cheltuielile opţionale: cum ar fi banii de vacanţe, haine sau ieşiri în oraş. 

3. Banii rămași trebuie să ajungă până la salariul următor.

4. Un alt sfat de la finanţişti ar fi cel conform căruia să ne calculăm bugetul pe un an, nu pe lună, pentru că aşa vom avea surprize, constatând că muncim 3-4 luni pe an pentru a mânca prânzul în oraş. 

5. Notează în fiecare zi cheltuielile.

6. Ideal ar fi ca la finalul lunii să comparăm cheltuielile estimate cu cele făcute. Aşa ne dăm seama dacă ajustăm sumele cheltuite sau ne schimbăm comportamentul, pentru că nu ni le permitem. 

7. Şi când vorbim de bani puşi deoparte cel mai important este ca înainte de toate să ne plătim pe noi, adică să economisim 10% din venit şi apoi să plătim obligaţiile fixe: cum ar fi ratele sau mâncarea.

×
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close