Antena 3 CNN Economic Romalimenta, despre plafonarea preţului la mâncare: "Riscăm o criză a alimentelor şi multe companii se vor închide"

Romalimenta, despre plafonarea preţului la mâncare: "Riscăm o criză a alimentelor şi multe companii se vor închide"

O posibilă plafonare a preţului la alimente va duce, pe lângă o aparentă calmare a costurilor, şi la o cascadă de efecte negative pe tot lanţul agroalimentar, este de părere Romalimenta.

Romalimenta, despre plafonarea preţului la mâncare: "Riscăm o criză a alimentelor şi multe companii se vor închide"
Sursa foto: SORIN LUPSA / AGERPRES FOTO
de Georgiana Adam    |    08 Feb 2022   •   15:47

"Economia traversează o criză prelungită, nu doar naţională, ci europeană şi chiar globală, inclusiv inflaţie alimentară, iar remediile trebuie atent cumpănite.

Producătorii alimentari din România au nevoie de stabilitate, predictibilitate și de sprijin constant din partea decidenților pentru a-și putea continua activitatea în această situație dificilă, iar impunerea unei plafonări artificiale nu va face decât să pună în pericol capacitatea lor de a-și continua activitatea. 

Romalimenta: "Apare riscul unei crize alimentare majore, pentru că industria nu va putea suporta pierderile"

Prin adoptarea unei astfel de măsuri, apare riscul unei crize alimentare majore, pentru că industria nu va putea suporta pierderile, multe companii își vor înceta activitatea, iar aprovizionarea alimentară a populației va fi afectată direct şi imediat", a declarat Sorin Minea, preşedintele patronatului Romalimenta, marţi, într-un comunicat remis presei.

Asociația spune că industria va fi grav afectată prin plafonarea preţurilor, pe termen lung, pentru că acel cost nu mai reflectă costul de producție în toate componentele sale, adică vor lucra în pierdere. 

Măsurile necesare protejării sectoarelor vulnerabile (din cadrul populaţiei şi al economiei) trebuie decise numai prin consultarea producătorilor, în caz contrar efectele negative vor depăşi substanţial beneficiile, cei mai mulți operatori economici neputând suporta pierderile și fiind obligați să-şi închidă afacerile și implicit să sisteze livrările de alimente, deficitul crescând şi mai mult.

Plafonarea va duce la pierderi financiare substanțiale pentru producătorii agroalimentari, care se vor răsfrânge inclusiv asupra salariaţilor, prin pierderea locurilor de muncă, datorită imposibilităţii companiilor de a-și mai plăti angajații, cu efecte sociale greu de cuantificat.

Sorin Minea: "Plafonarea va duce la pierderi financiare substanțiale pentru producătorii agroalimentari"

Romalimenta arată că autoritățile au la dispozițiile pârghiile necesare, de exemplu prin Monitorul Prețurilor, al Consiliului Concurenței, acesta din urmă putând sancționa operatorii economici care urmăresc să profite nejustificat si abuziv.

"În concluzie, solicităm factorilor decizionali să înţeleagă importanța sectorului alimentar și măsurile speciale necesare pentru menținerea funcționării lanțului alimentar în toate aspectele sale și să nu pună bariere în calea producţiei și aprovizionării consumatorilor cu produse vitale, în acest context deosebit", arată asociația.
 

×
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close