Antena 3 CNN Economic Statul oferă 12.500 de lei pentru românii din diaspora, care se întorc să muncească în țară

Statul oferă 12.500 de lei pentru românii din diaspora, care se întorc să muncească în țară

Majoritate românilor care au plecat în străinătate au luat această decizie pentru un trai mai bun. Acum, statul român le oferă șansa de a se întoarce acasă, în România. În plus, românii din diaspora care aleg această variantă vor beneficia și o sumă de bani.

romani diaspora care se intorc bani
Statul oferă 12.500 de lei pentru românii din diaspora, care se întorc să muncească în țară
Sursa foto: pixabay
de Redacția Antena 3 CNN    |    07 Noi 2023   •   21:17

"Observăm că în ultimii ani deficitul de forță de muncă în România este foarte mare. Dacă anul trecut am avut undeva la 400.000 de locuri până la data de 1 octombrie declarate, iată anul acesta avem deja 560.000 din care undeva la 330.000 se repetă.

Deci, clar aceste locuri de muncă sunt dorite, se ocupă și nu sunt atractive. Sigur, dacă ne uităm la structură tot așa, 60% reprezintă muncă necalificată, dar undeva la 5% reprezintă și muncă bine calificată și de nișă.

Și aici mă refer în special la zona de IT, zona de asistență socială, zona de asigurări, dar nu în ultimul rând, iată și zona de mecanizator, de exemplu, agricol și avem aici câteva exemple deosebite, chiar în ultimele zile, oameni din diasporă care au venit și cu studii superioare și s-au încadrat pe activitatea de tractorist.

Citește și: Guvernul renunță la plafonarea plăților cash. Decizie majoră: Limitele actuale vor fi menținute, însă cu două excepții

De ce? Pentru că salariile, dacă ne uităm, sunt între 1.000 și 3.000 euro în România, iar condițiile de muncă sunt aceleași ca în Uniunea Europeană acum, sunt echipamente modernizate, cu computer, cu aer condiționat, cu frigider, cu de toate", a precizat Marcel Miclău, secretarul general al Agenției Nationale pentru Ocuparea forței de Muncă. 

12.500 de lei pentru românii din diaspora, care revin să muncească în țară

Marcel Miclău, secretarul general al Agenției Nationale pentru Ocuparea forței de Muncă a declarat că sunt pregătite măsuri active care oferă subvenții și stimulente pentru cei care se întorc din străinătate.

"Și aici m-aș referi la prima de activare, care nu este foarte mare, dar e totuși 1.000 lei și cea mai motivantă și atractivă pentru locuitorii din diaspora românească o reprezintă prima de instalare, primă de instalare care este în cuantum de undeva la 2.500 euro, adică 12.500 lei.

Deci, dacă vin în România și se încadrează pe o perioadă de cel puțin 12 luni, noi oferim 6.500 lei la angajare și după 12 luni diferența de 6500, dacă vine cu copiii și cu soția, mai primește încă 3.500 lei și pentru soție" a declarat Marcel Miclău pentru stiridiaspora.ro.

×
Subiecte în articol: roman diaspora
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close