Antena 3 CNN Economic Românii care se vor putea pensiona mai repede, fără penalizări. Lista a fost extinsă

Românii care se vor putea pensiona mai repede, fără penalizări. Lista a fost extinsă

Românii din şapte judeţe ale ţării se vor putea pensiona cu câţiva ani mai repede şi fără să plătească penalizări.

Românii care se vor putea pensiona mai repede, fără penalizări. Lista a fost extinsă
Sursa foto: Posta Romana/Facebook
de Georgiana Adam    |    09 Mar 2023   •   00:00

Lista oraşelor în care românii pot ieşi mai repede la pensie din cauza poluării va fi extinsă.

Senatul a adoptat recent proiectele prin care şi locuitorii din Arad, Piteşti sau Giurgiu să poată beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare cu doi ani. 

Condiţia necesară este ca să poată ieşi mai repede la pensie este ca acei oameni să fi trăit mai bine de 30 de ani în unul dintre oraşele de pe listă. 

Dacă au locuit acolo trei decenii, românii pot ieşi la pensie mai devreme cu doi ani şi fără să fie penalizaţi.

Vezi şiCe pensie primește un român la bătrâneţe, dacă nu a muncit nicio zi. Statul îţi dă nişte bani

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Proiectele de lege recent adoptate de Senat explică faptul că acele zone sunt poluate din cauza utilizării şi prelucrării substanţelor periculoase, de tip sulf, clor sau amoniac.

Proiectul legislativ se aplică locuitorilor din Vladimirescu, Arad, Horea, Cicir, Mandruloc, toate din judeţul Arad. În plus, după cum stabilește un amendament introdus la Senat, în listă va fi inclus și municipiul Pitești din județul Argeș.

Un alt proiect adoptat luni de Senat prevede introducerea în lista ce permite reducerea vârstei de pensionare din cauza mediului poluat a altor opt localități. Aceastea sunt Băiuț, Cavnic, Cicârlău, Deseşti, Satulung, Şişeşti, Remetea Chioarului şi Copalnic Mănăştur din judeţul Maramureş

"Studiile efectuate în aceste zone arată că speranţa de viaţă este cu 6-10 ani mai scăzută decât media naţională (din cauza poluării - n.r.), până la data de 31 decembrie 2030 finalizându-se programele de depoluare", spun inițiatorii proiectului.

Un alt treilea proiect ce prevede reducerea vârstei de pensionare cu doi ani stabilește introducerea în listă a localităților Bistra și Sălciua din județul Alba, Comănești, județul Bacău și Giurgiu, municipiul de reședință al județului cu același nume.

În anul 2022, lista localităților poluate în care românii pot ieşi la pensie mai devreme cu doi ani a fost extinsă de mai multe ori.

Recent, s-a propus ca localitatea care urmează să fie adăugată pe lista românilor ce se pot pensia mai repede cu doi ani să fie Codlea din județul Brașov. Această zonă a fost intens poluată pentru o lungă perioadă de timp.

Astfel, articolul 65 din Legea 263/2010 introduce posibilitatea ca vârsta de pensionare să fie redusă cu doi ani fără penalizare pentru persoane care au locuit cel puţin 30 de ani în zone afectate de poluare.

Vezi şiCât costă să cumperi trei ani de vechime la pensie, de la 1 ianuarie 2023

Când mă pot pensiona - este o întrebare care îi interesează pe mulţi români, fie că încă lucrează şi urmează să iasă la pensie, fie că deja s-au pensionat, dar anticipat.

Acum puteţi afla în mai puţin de un minut data la care vă puteţi pensiona, fie că e vorba de pensie anticipată, pensie anticipată parţial sau pensie pentru limita de vârstă.

Tot ce aveţi de făcut este să intraţi pe site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice, să vă completaţi data naşterii şi sexul, apoi aflaţi data pensionării (Explicaţii în Galeria foto).

Recalcularea pensiei, un subiect intens discutat în această perioadă, poate fi cerută de români, printr-o solicitare, alături de câteva acte necesare.

Recalcularea pensiei se poate face în cazul celor care au realizat stagiul de cotizare după deschiderea dreptului de pensie pentru limita de vârstă, dar şi pentru persoanele care au mai lucrat și după ce au împlinit vârsta de retragere și au ieșit la pensie.

Aşadar, după realizarea oricărui stagiu de cotizare după deschiderea drepturilor de pensie pentru limită de vârstă, se poate solicita recalcularea drepturilor de pensie.

Recalcularea pensiei pentru fiecare stagiu de cotizare de minimum 12 luni poate fi cerută de orice român.

×
Subiecte în articol: pensie ieşire la pensie pensionare
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close