Antena 3 CNN Economic Românii se descurcă tot mai greu din punct de vedere financiar. Doar 3 din 10 reușesc să facă economii | Analist economic: "Mi se pare o aventură"

Românii se descurcă tot mai greu din punct de vedere financiar. Doar 3 din 10 reușesc să facă economii | Analist economic: "Mi se pare o aventură"

Doar 30% din populația României mai reușește să facă economii în mod regulat, iar cei care nu au primit măriri de salariu, care să acopere inflația, se descurcă din ce în ce mai greu. 

de Ştefan Petrică    |    03 Noi 2023   •   10:30

Un studiu recent comandat de Best Jobs, arată că peste 40% dintre cei intervievați susțin că ar avea nevoie de 250.000 de euro puși deoparte ca să se poată pensiona.

"Acest lucru este normal pentru că există efectul creșterilor de prețuri. Gândiți-vă că pe toți ne-a lovit inflația într-un fel sau altul. 

Prețurile au crescut peste tot, iar asta înseamnă că puterea de cumpărare a scăzut, pentru că salariile nu au crescut în același ritm cu scumpirile.

Motiv pentru care să pui bani deoparte, pentru 80% din populația țării, este o misiune imposibilă.

Citește și: Românii, printre cei mai stresați europeni, din cauza locului de muncă. Își sacrifică sănătatea pentru un venit lunar mai bun I Psiholog: "Dezvoltă probleme grave de sănătate"

Salariul mediu la nivel naționale este undeva pe la 3.000 de lei. Din acești bani trebuie să dai cam 60% pe utilități, facturi și tot felul de lucruri. Mai sunt banii pentru alimentație și rămâi cu nimic.

Ideea este că trebuie să punem bani deoparte pentru că altfel nu avem cum să fim pregătiți pentru perioadele dificile pe care le vom parcurge.

Este important să umblăm la taxarea salariilor. Am ajuns să plătim mai mult de 60% din banii pe care îi câștigăm brut, către Statul Român, incluzând aici și TVA.

Cei mai mulți bani îi dăm statului

Cred că autoritățile să reflecte puțin asupra taxelor pe care le plătim în așa fel încât să lași mai mulți bani oamenilor în buzunar pentru a avea și cum să economisească.

Sfatul cel mai bun pentru economisire este să economisim în fiecare zi.

Un 5 lei, un 10 lei, fiecare cât poate, pentru că vom vedea, la fiecare sfârșit de lună vom avea bani pe care îi putem folosi la nevoie.

Ideea de a sta fără o rezervă financiară mi se pare o aventură

Banii nu ar trebui ținuți la saltea, ar trebui ținuți ori într-un cont bancar, depozit ca să câștigăm dobândă sau să investim în titluri de stat.

Nu țineți banii la saltea pentru că se depreciază în contextul inflației. Încercați să plasați banii în lucruri cu dobândă", a spus analistul economic, Adrian Negrescu, la Antena 3 CNN.

×
Subiecte în articol: romani creştere preţuri economii bani
Parteneri
Benzina, mai scumpă decât motorina pentru prima dată în ultimele 10 luni
x close