Antena 3 CNN Economic România, la un pas de blackout! Președintele AFEER: ”Consumatorii vor reduce benevol consumul, sau vor fi deconectați!”

România, la un pas de blackout! Președintele AFEER: ”Consumatorii vor reduce benevol consumul, sau vor fi deconectați!”

Laurențiu Urluescu, președintele Asociației Furnizorilor de Energie din România (AFEER), susține că un mare furnizor de energie din România a fost la un pas de a intra în incapacitate de plată, ceea ce ar duce în secunda doi la un blocaj general în toată piață, precum și la măsuri de raționalizare, de deconectare a unor consumatori sau de blackout.

România, la un pas de blackout! Președintele AFEER: ”Consumatorii vor reduce benevol consumul, sau vor fi deconectați!”
Sursa foto: getty images
de Laura Dinu    |    27 Sep 2022   •   10:36

Acesta a avertizat că, de la intrarea în vigoare a OUG 119/2022, se întâmplă lucruri grave în piață.  
 
"Deja sunt probleme cu lichiditatea în piață, ca urmare a decontărilor întârziate, şi există un risc mare de apariție a blocajelor financiare. Era cât pe-aci să avem un default (incapacitate de plată - n. r.), ceea ce înseamnă un blocaj financiar, ceea ce va duce în secunda doi la un blocaj general", a spus Urluescu. 

Acesta a precizat că nu poate da numele companiilor. 

"Nu pot să dau nume de companii, dar este vorba de unul dintre membrii noștri. Nu înseamnă că ceilalți sunt în situație mai roz. Să nu uităm că, dacă unul pică, trage mai mulți după el, îi trage și pe ceilalți. Toți furnizorii sunt în corzi acum, orice bobârnac îi duce în prăpastie. Dacă un furnizor, nu mare, ci mediu, pică, pică şi cel de ultimă instanță care îi preia clienții. Ce se poate întâmpla? Raționalizare sau blackout", a completat președintele AFEER, potrivit Agerpres

Urluescu susține că riscul ca România să se confrunte cu un deficit de energie și gaze în piață este mare.  

"O parte dintre consumatori vor trebui fie să reducă benevol consumul, fie să fie deconectați", a susținut Laurenţiu Urluescu. 

Mai mult decât atât, sistemul bancar nu mai finanțează companiile din energie. 
 
"OUG 119 efectiv distruge piața. Furnizorii sunt reticenți în a prelungi contractele sau a oferta clienți noi, mai ales cei care beneficiază de plafonare", a subliniat el. 
 
Totodată, ordonanța duce la blocarea importurilor de electricitate și gaze, ceea ce ar însemna că, în vârf de consum, să nu mai poată fi asigurată continuitatea în aprovizionare. 
 
"Prețul de 1.300 de lei pe MWh fixat pentru furnizori este vădit sub preţul pieţei. Înseamnă o pierdere din start pentru orice furnizor. Nu se mai încheie nicio tranzacţie pe piaţa forward, ceea ce înseamnă că toată energia va fi tranzacţionată pe PZU (Piaţa pentru Ziua Următoare, piaţa spot - n. r.) şi nu va mai exista niciun preţ de referinţă", a completat reprezentantul furnizorilor. 
 
"Am cerut în Parlament modificarea OUG 119, renunțarea la plafonul de 1.300 de lei pe MWh, eliminarea suprataxării traderilor. Nu avem speranțe că se vor întâmpla prea multe", a concluzionat Urluescu. 

×
Subiecte în articol: energie Laurențiu Urluescu
Parteneri
Horoscop 4 octombrie 2023. Gemenii pot muta munții din loc
x close