Antena 3 CNN Economic Regulile se schimbă! Românii cărora li se anulează cardul de energie | Ce se întâmplă cu banii deja cheltuiți

Regulile se schimbă! Românii cărora li se anulează cardul de energie | Ce se întâmplă cu banii deja cheltuiți

Românii în situații vulnerabile primesc, de la stat, un ajutor de 1.400 de lei, bani ce pot fi folosiți pentru plata facturilor la energie. O nouă modificare a legii îi poate lăsa însă pe beneficiari fără card.

Regulile se schimbă! Românii cărora li se anulează cardul de energie | Ce se întâmplă cu banii deja cheltuiți
Sursa foto: Inquam Photos - Octav Ganea / Pexels
de Laura Dinu    |    16 Mai 2023   •   00:00

„Cardurile pentru achitarea facturilor la energie acordate persoanelor vulnerabile pot fi utilizate ca instrumente de plată de două luni și jumătate, timp în care am monitorizat permanent derularea programului, împreună cu reprezentanții Companiei Naționale Poșta Română și am căutat permanent soluții de îmbunătățire a implementării.

Obiectivul nostru principal este ca beneficiarii să se poată folosi de banii acordați prin intermediul cardului de energie, iar utilizarea acestuia să fie cât mai simplă și rapidă.

Clarificările pe care le-am adoptat astăzi în ședința de Guvern răspund unor situații întâlnite în cursul implementării, astfel încât toți cei care au dreptul să primească acest sprijin să îl poată accesa, indiferent de tipul de energie folosit, și să permitem totodată și achitarea datoriilor restante începând cu 1 februarie 2022”, declara ministrul Marcel Boloș în urmă cu câteva zile.

Procedura de anulare / emitere a cardului de energie în cazul celor care își schimbă domiciliul

Regulile ajutorului au fost schimbate recent, potrivit unei ordonanțe care deja a fost aplicată. Printre modificări, a apărut și o procedură ce se aplică în situația beneficiarilor care își schimbă domiciliul.

Este vorba despre o procedură de anulare/ emitere a cardului de energie, ce se va aplica în cazul în care un beneficiar al ajutorului își schimbă domiciliul.

Mai exact, beneficiarii cardului de energie care își schimbă domiciliul sau reședința sunt obligați să anunțe Posta Română. Informarea poate fi făcută atât la oficiile poștale, cât și telefonic.

Ce se întâmplă la momentul schimbării domiciliului

Dacă un beneficiar al ajutorului își schimbă domiciliul, procedura de validare a eligibilității se reia, în raport cu noul loc de consum. Astfel, pot apărea trei situații: 

  • dacă se constată că beneficiarul de sprijin este eligibil la noul loc de consum, iar pentru noul loc de consum nu a mai fost emis un card de energie, se anulează cardul emis pentru vechiul loc de consum, în cazul în care acesta a fost emis doar pentru beneficiarul care își schimbă domiciliul/ reședința și se emite un nou card de energie pentru noul loc de consum al beneficiarului de sprijin, cu preluarea soldului disponibil, dacă este cazul;

  • dacă se constată că beneficiarul de sprijin este eligibil la noul loc de consum, iar pentru noul loc de consum a fost emis deja un card de energie, se anulează cardul de energie de la vechiul loc de consum, în cazul în care acesta a fost emis doar pentru beneficiarul care își schimba domiciliul/ reședința, se anulează și cardul de energie deja existent pentru noul loc de consum și se emite un nou card de energie pentru noul loc de consum, cu includerea beneficiarului care și-a schimbat domiciliul/ reședința și cu preluarea soldului disponibil de la noul loc de consum;

  • dacă se constată că beneficiarul de sprijin nu este eligibil la noul loc de consum, cardul de energie de la vechiul loc de consum se anulează, în cazul în care acesta a fost emis doar pentru beneficiarul care își schimbă domiciliul/ reședința, cu decontarea sumelor utilizate până la schimbarea domiciliului/ reședinței, scrie avocatnet.ro.

În cazul în care cardul de energie de la vechiul loc de consum a fost emis pentru mai mulți beneficiari, iar aceștia sunt în continuare beneficiari de sprijin, se va păstra valabilitatea cardului de energie în cauză, dar acesta nu va mai putea fi folosit de către cel care își schimbă domiciliul/ reședința. Interdicția se va înscrie atât în aplicația informatică folosită de Poștă, cât și în listele cu beneficiarii de sprijin.

×
Subiecte în articol: card energie
Parteneri
Cod portocaliu de ploi, grindină și vijelii! Avertizare meteo imediată
x close