Antena 3 CNN Economic Seceta afectează una dintre cele mai cunoscute rute maritime. Numărul navelor care traversează zilnic va fi redus la jumătate

Seceta afectează una dintre cele mai cunoscute rute maritime. Numărul navelor care traversează zilnic va fi redus la jumătate

Numărul navelor care traversează zilnic prin Canalul Panama, între Atlantic și Pacific, a fost restricționat la 25, din cauza celei mai grave secete din ultimii 73 de ani. 

Seceta afectează una dintre cele mai cunoscute rute maritime. Numărul navelor care traversează zilnic va fi redus la jumătate
Sursa foto: Getty Images I searagen
de Georgiana Adam    |    01 Noi 2023   •   09:04

Specialiştii estimează că, până în februarie, traficul naval va fi redus la jumătate, după ce Canalul Panama, vechi de 110 ani, se confruntă cu cel mai mic debit din 1950 și până acum.

Peste 3% din comerțul mondial de bunuri tranzitează legătura dintre cele două oceane, de pe o coastă pe alta a continentului american, dar debitul Canalului Panama este asigurat cu apă dulce, fără de care ecluzele nu pot fi operate.

Autoritatea care administrează canalul a declarat marţi că va limita în perioada următoare traversările la 25 pe zi, față de 36, la începutul anului, urmând ca până în februarie numărul să scadă la doar 18 pe zi.

Autoritatea canalului a declarat marți că luna octombrie a fost cea mai secetoasă din 1950, mai ales din cauza fenomenul El Nino, care încălzește Oceanul Pacific, influențând temperatura și precipitațiile din întreaga lume. 

Sistemul de rezervoare care alimentează canalul asigură și apă potabilă pentru aproape jumătate din populația țării.

Deși Panama a mai trecut prin perioade de secetă, acum zona se află la finalul sezonului ploios și este foarte neobișnuit ca, la finalul acestuia, rezervele de apă să fie la minimum.

Financial Times observă că restricțiile din Canalul Panama pot afecta livrările din China către Coasta de Est a SUA, și o gamă largă de mărfuri, de la produse petroliere, la piese de vehicule sau cereale. În prezent, timpul de așteptare, fără rezervare, pentru traversarea Canalului Panama este de aproape trei zile.

Canalul aduce anual 4,6 miliarde de dolari bugetului Panama, potrivit biziday.ro.
 

×
Subiecte în articol: seceta transporturi transport maritim
Parteneri
Motivul pentru care prezentatorii Antena 3 CNN au purtat un bujor roșu în piept
x close