Antena 3 CNN Economic Transporturi Guvernul introduce taxă de lux! Impozitul auto va crește în funcție de valoarea mașinii, din 2024

Guvernul introduce taxă de lux! Impozitul auto va crește în funcție de valoarea mașinii, din 2024

Guvernul a luat decizia de a introduce în 2024 un impozit special pentru mașinile scumpe, impunând o taxă pe lux pentru anumite vehicule pe o perioadă de 5 ani.

de Redacția Antena 3 CNN    |    28 Dec 2023   •   16:00

Modificările aduse Codului Fiscal prevăd această taxă pe lux pentru autoturismele al căror cost depășește un anumit prag.

Legea 296/2023, adoptată în octombrie, adaugă un titlu nou în Codul Fiscal, stabilind un impozit special pentru bunurile mobile și imobile de valoare înaltă.

"Sunt obligate la plata impozitului special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare, stabilit conform prezentului titlu […] persoanele fizice și persoanele juridice care au în proprietate autoturisme înmatriculate/înregistrate în România a căror valoare de achiziție individuală depășește 375.000 lei”, se specifică în Legea 296/2023

Statul impune o taxă suplimentară de 0,3% din diferența dintre valoarea vehiculului și pragul stabilit.

Citește și: Benzina și motorina se scumpesc de la 1 ianuarie 2024. Prețul carburantului anul viitor

Astfel, pentru un autoturism de 100.000 de euro, cu o diferență de 25.000 de euro, proprietarul va plăti un impozit suplimentar de 75 euro anual, timp de 5 ani de la achiziționare.

Pentru un autoturism de 500.000 de euro, impozitul special poate ajunge la 1.275 euro pe an.

"La mașinile din zona de lux, de peste 100.000 de mii de euro, nu mă aștept la foarte multe declarații. E mai mult o declarație care arată că statul vrea să impoziteze de acum în colo, valoarea proprietăților și a mașinilor în funcție de valoarea acestora și de gradul de poluare.

E un experiment care probabil se va accentua în anii următori astfel încât cu cât ai mașina mai veche, vei plăti un impozit mai mare", a spus analistul economic, Adrian Negrescu, la Antena 3 CNN.

Anul 2024 vine cu scumpiri pe toate planurile

Anul 2024 aduce și alte majorări de costuri pentru șoferii români, cum ar fi creșterea punctului de amendă la 165 de lei și scumpirea asigurărilor auto obligatorii.

De asemenea, accizele impuse de stat vor determina o creștere a prețurilor la carburanți în anul următor.

Asigurările auto obligatorii vor fi mai scumpe. ASF a publicat noile tarife de referință pentru RCA, iar cea mai ieftină este 1.055 de lei.

În schimb, cei sub 30 de ani vor achita cele mai mari tarife pentru asigurările obligatorii. Acestea pot depăși 4.750 de lei, dacă vehiculul are un motor de peste 2.500 cmc.

În plus, și carburanții se vor scumpi de anul viitor, odată cu majorarea accizelor impuse de stat.

×
Subiecte în articol: impozit auto taxa de lux
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close