Antena 3 CNN Actualitate Benzina și motorina se scumpesc de la 1 ianuarie 2024. Prețul carburantului anul viitor

Benzina și motorina se scumpesc de la 1 ianuarie 2024. Prețul carburantului anul viitor

Carburanții vor costa mai mult de anul viitor, chiar de la 1 ianuarie, când se aplică prima majorare a accizei.

Benzina și motorina se scumpesc de la 1 ianuarie 2024. Prețul carburantului anul viitor
Sursa foto: Hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    26 Dec 2023   •   09:00

Ordonanța Trenuleț, publicată vineri noaptea în Monitorul Oficial, vine cu modificări și în privința accizelor la benzină și motorină, mai exact cu majorări.

Consultantul fiscal Adrian Bența a spus că "se introduc noi proceduri de actualizare a accizelor pentru benzină și motorină, în sensul că accizele pentru aceste produse cresc la data de 1 ianuarie 2024 cu 50% din creșterea prețurilor de consum și cu 50% cu data de 01 iulie 2024 din creșterea prețului de consum”.

Prin Legea nr. 296/2023 (cea a noilor taxe și a creșterii altora n.r.), există o altă procedură aplicabilă de la 1 ianuarie 2024, în sensul că valoarea accizelor este deja reglementată prin această lege ce modifică Anexa 1 la Codul fiscal, iar această lege prevede neactualizarea accizelor la data consacrată, 1 aprilie.

De fapt, spune Bența, prin această ordonanță, accizele sunt majorate cu data de 1 ianuarie 2024.

Citește și: Taxele pe care le va plăti fiecare român de la 1 ianuarie 2024. Calculatorul online: "Vor fi mai puțini bani la oameni"

Tot din perspectiva accizelor, se introduc noi proceduri de marcare a produselor energetice, însă subiectul trebuie dezvoltat din punct de vedere tehnic.

Este vorba despre o formula tehnică sofisticată folosită la calculul accizei specifice, parte componentă a accizei, potrivit HotNews.

Deocamdată nu este clar cu cât vor crește accizele.

Urmează ca Ministerul Finanțelor să actualizeze tabelul cu accize, lucru pe care îl face de obicei în apropierea datei de 31 decembrie.

×
Subiecte în articol: scumpire benzina pret motorina
Parteneri
Ministrul Mediului explicaţii cu privire la praful saharian
x close