Antena 3 CNN Economic Trucul prin care scazi consumul de energie electrică la maşina de spălat. "Reducerea e de 50%"

Trucul prin care scazi consumul de energie electrică la maşina de spălat. "Reducerea e de 50%"

Maşina de spălat consumă multă energie electrică, dar se găseşte în casa oricărui român şi avem nevoie de ea. Totuşi, dacă ţinem cont de nişte trucuri, putem reduce consumul ei şi la mai mult de jumătate.

Trucul prin care scazi consumul de energie electrică la maşina de spălat. "Reducerea e de 50%"
Sursa foto: pixabay.com
de Georgiana Adam    |    07 Oct 2022   •   10:30

Într-o perioadă în care facturile la energie electrică sunt uriaşe pentru mulţi dintre noi, mai ales dacă vin cu întârziere, oamenii nu ştiu cum să mai facă pentru a reduce consumul de energie electrică.

Dacă la aerul condiţionat, spre exemplu, putem renunţa în această perioadă, la maşina de spălat nu putem.

Un sfat pentru ca acest aparat să consume mai puţină energie ar fi să avem grijă la temperatura pe care o setăm, spun experţii în energie.

"La mașina de spălat, depinde foarte mult de temperatura pe care o folosiți.

În mod normal, dacă folosești maşina la o temperatură de 60 de grade, atunci consumul ar fi undeva la 80 de kWh.

Dacă speli la o temperatură mai mică, 40 de grade, reducerea e aproape de 50%", a precizat Andrei Orban, specialist în energie, la Antena 3 CNN.

În plus, sunt maşini unde se poate folosi apă caldă.

"Recomandarea este să spălăm la 30 de grade, și chiar se poate ajuta mașina de spălat ca să încălzească, pentru că practic ceea ce consumă este rezistenţa electrică ce încălzeşte apa. 

Şi poţi să adaugi apă caldă în procesul de spălare în maşina de spălat, dacă maşina permite", a precizat Andrei Orban, specialist în energie.

Aparatul din casă care consumă cel mai mult curent electric, dublu faţă de aerul condiţionat

Există un aparat din casă care produce un consum foarte mare de energie electrică şi despre care nu se ştie acest lucru.

Mulţi cred că ar fi vorba despre aparatul de aer condiţionat, despre care se ştie că face un consum mare, însă specialiştii în energie vorbesc despre un alt aparat.

Sunt puțin cei care știu că o plită electrică face gaură mare în consum. Ar trebui chiar să renunțăm la ea, spun specialiştii. Consumă nu mai puţin de 120 de kilowați lunar.

Cum să te încadrezi în cei 255 de kilowaţi la energie electrică. Informaţii importante pentru scăderea facturilor

Nu este greu să treci peste consumul celor 255 de kilowaţi lunar la energie electrică, prag unde se află plafonul impus de Guvern, ca să beneficiezi de reducere.

Cum putem să ne încadrăm în consumul celor 255 de kWh şi cum putem reduce consumul lunar în casă, ne-a învăţat Andrei Orban, specialist în energie.

Toată lumea are un frigider, iar acest aparat consuma circa 42 kWh, consum mediu pe lună. O mașină de spălat vase înseamnă cam 18 kWh pe factură. Sunt puțin cei care știu că o plită electrică face gaură mare în consum. Ar trebui chiar să renunțăm la ea, spun specialiştii: 120 de kilowați lunar.

ANRE: "Urmează facturi pe cinci luni la energia electrică" | Sfatul oficialilor pentru cei care nu au bani să le plătească

Urmează facturi la energia electrică pe cinci luni de zile, a atras atenţia Zoltan Nagy-Bege, vicepreședinte ANRE, la conferinţa Rezerve de energie pentru iarnă şi resurse de independenţă energetică, organizată de România Inteligentă.

O parte dintre români, în special cei care au avut un consum mare, vor primi factura la energie pe cinci luni, după ce un mare furnizor nu a emis note de plată în ultima perioadă, a spus Zoltan Nagy-Bege.

"Un furnizor mare, nu-i dau numele, din luna mai nu a emis nicio factură la energia electrică pentru consumatorii care au avut un consum mediu de 300 kWh.

Din mai, unii dintre ei nu au primit nicio factură. Deci, probabil, vor plăti factura pentru cinci luni", a atras atenţia vicepreședintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Cel mai ieftin kilowatt costă 0,68 lei. Cine sunt românii care beneficiază de acest tarif şi plătesc facturi mai mici la electricitate

Se schimbă modul de calcul pentru facturile la electricitate. Ordonanţa de Urgenţă va fi modificată în Senat, astfel încât compensarea să se facă la consumul curent de electricitate, şi nu la media pe anul 2021.

Cel mai mic preţ pe care îl vor plăti românii pentru un kWh este de 68 de bani, dacă îndeplinesc anumite condiţii. 

Preţul pe care îl vor plăti românii la energie electrică

- maximum 0,68 lei/kWh cu TVA inclus în cazul clienţilor care consumă între 0-100 KWh inclusiv

- maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților care consumă între 100,01-300 kWh.

Coaliţia de guvernare a dat undă verde pentru modificarea OUG pentru plafonarea facturilor la energie.

Cât ne va costa factura pentru energia electrică la un apartament/garsonieră. Avem calculele

Antena 3 a prezentat câteva calcule pentru a vedea cât ne va costa la iarnă factura la energie electrică pentru o garsonieră sau un apartament, în funcţie de consum.

Coaliţia de guvernare a căzut de acord luni să schimbe modul defectuos de calcul al facturilor la energia electrică, mod în urma căruia mulţi români s-au trezit cu facturi uriaşe.

Astfel, coaliţia a decis că se va trece la calculul kWh pentru anul în curs, nu pentru anul anterior, şi nici nu se va mai face media celor trei ani.

Scenariile arată că pentru o garsonieră se poate plăti 60-1250 de lei lunar, în timp ce pentru un apartament cu două camere, factura la curent poate ajunge la 144-1700 de lei, în funcţie de consum.

Se schimbă modul de calcul al facturilor la energia electrică | Anunţ de ultimă oră pentru toţi românii

Coaliţia de guvernare a căzut de acord să schimbe modul defectuos de calcul al facturilor la energia electrică, mod în urma căruia mulţi români s-au trezit cu facturi uriaşe.

Astfel, coaliţia a decis că se va trece la calculul kWh pentru anul în curs, nu pentru anul anterior, şi nici nu se va mai face media celor trei ani.

Totuşi, mulţi români vor primi în continuare facturi mari, având în vedere că unele au fost deja calculate pe model vechi şi emise.

×
Parteneri
Directorul ANM anunță prognoza meteo în România. În unele zone va ninge
x close