Antena 3 CNN Economic Turcia primește o lovitură grea din partea Fitch

Turcia primește o lovitură grea din partea Fitch

Agenția de evaluare financiară Fitch Ratings a coborât calificativul Turciei într-o zonă inferioară a categoriei "junk", nerecomandată pentru investiții.

Turcia primește o lovitură grea din partea Fitch
Sursa foto: Pexels
de Redacția Antena 3 CNN    |    10 Iul 2022   •   17:59

Agenția a comunicat că a scăzut ratingul suveran al Turciei de la "B plus" până la "B", cu cinci trepte sub nivelul "investment grade" (recomandat pentru investiții).

În plus, perspectiva asociată ratingului Turciei este una "negativă", ceea ce înseamnă că o nouă retrogradare este posibilă în perioada următoare.

Fitch avertizează că politicile guvernamentale contribuie la spirala inflaționistă și descurajează intrările de capital.

"Ghidată de considerații politice, Banca Centrală a Turciei a menținut nemodificată rata dobânzii la 14% din decembrie 2021, în pofida creșterii rapide a inflației, a impactului războiului din Ucraina asupra piețelor materiilor prime și a înăspririi politicii monetare în cele mai dezvoltate economii", se arată în raportul agenției.

Inflația anuală în Turcia a urcat la 78,6% în luna iunie.

Anul acesta, lira s-a depreciat cu peste 20% față de dolar, după un declin de 44% anul trecut.

Autoritatea de reglementare bancară a interzis împrumuturile în lire acordate companiilor care dețin valută, în cel mai recent efort de a sprijini moneda națională și de a atenua presiunile inflaționiste.

×
Subiecte în articol: turcia Fitch rating
Parteneri
E oficial! Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte
x close