Antena 3 CNN Economic Val de scumpiri înainte de sărbători. Unele alimente vor costa cu 50% mai mult față de anul trecut

Val de scumpiri înainte de sărbători. Unele alimente vor costa cu 50% mai mult față de anul trecut

Val de scumpiri înainte de sărbători. Unele alimente vor costa cu 50% mai mult față de anul trecut
Sursa foto: Foto: pixabay.com
de M.Z.    |    07 Noi 2017   •   08:23

În prag de sărbători, preţurile alimentelor au explodat. Ouăle, carnea, untul şi multe alte produse de bază costă chiar şi cu 50% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. 

Majorarea accizei la combustibili este, în opinia analiştilor economici, principalul motiv al scumpirilor. 

Deşi nu ne apropiem de sărbătoarea Paştelui, ci de cea a Crăciunului, preţul ouălor a crescut considerabil în ultimele două luni. Cu aceeaşi bani pentru care la finele lunii septembrie puteam cumpăra 10 ouă, acum putem putem lua numai şase.

Veştile proaste nu se opresc însă aici. ”Carnea s-a scumpit de anul trecut până anul ăsta cu vreo 50 şi ceva la sută”, a spus Sorin Minea, președintele Romalimenta.

Printre produsele atinse de scumpiri se numără şi untul. Dacă în august 2016, preţul unui kilogram cu 82% grăsime era de 3,5 euro, în august 2017 a ajuns la 7 euro.

Valul de scumpiri din industria alimentară este pusă de analiştii economici pe seama avansului costurilor pe care trebuie le suporte producătorii.

”Să nu uităm că s-a majorat acciza la combustibili şi vom găsi cheltuielile de transport, au mai apărut nişte taxe micuţe şi se vor reflecta în costuri”, spune Adrian Benţa, consultant fiscal.

Indiferent de explicaţii, un lucru este cert: costul mesei de Crăciun de anul acest va fi sensibil mai mare faţă de anul trecut. 

×
Subiecte în articol: unt carne oua sărbători alimente scumpiri
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close