Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Agricool Afacerea cu care românii au dat lovitura | Câştiguri de până la 20.000 de euro!

Afacerea cu care românii au dat lovitura | Câştiguri de până la 20.000 de euro!

Afinele sunt afacerea cu care producătorii români au dat lovitura un singur hectar cultivat aduce câștiguri de peste 20.000 de euro fermierului care a investit și a pariat pe fructele de pădure.

Afacerea cu care românii au dat lovitura | Câştiguri de până la 20.000 de euro!
Sursa foto: captură video
de Gabriel Dano    |    06 Aug 2022   •   10:57

Cultura de afine este productivă, de pe un singur hectar putând fi recoltate până la 9 tone în funcție de soi. Chiar dacă intrarea pe rod are loc la 2-3 ani după plantare, afinul poate da fructe de calitate chiar și după 40 de ani.

Cultura fructelor de pădure este una dintre cele mai profitabile din România. Din 2010 s-au înmulțit de 7 ori suprafețele plantate. Nici nu e de mirare, având în vedere că aduc un câștig de peste 20.000 de euro la hectar. În pepiniera din Voivodeni, fructele s-au copt și sunt pregătite pentru valorificare. Întreg procesul trebuie să se deruleze foarte repede, pentru ca afinele sunt perisabile.

Echipa Agricool a filmat într-o cultură de afin înființată în 2017 cu 70 de ari și două soiuri de afine.

Ele sunt comercializate pe piața internă, cu prețuri de la 17 lei. Părerile sunt împărțite când vine vorba de ales între fructele de cultură și cele din pădure și asta pentru că afinele sălbatice sunt mai acrișoare, dar au și mai multă vitamine decât cele de cultură.

Afinele de cultură se coc înaintea celor de pădure și pot asigura venituri mai sigure și constante. Cea mai mare cantitate de fructe de pădure merge la export, prețurile de valorificare fiind foarte bune pentru producătorii români.

 

×
Subiecte în articol: afine Agricool
Parteneri
Primarul din Spanțov, prima reacție despre moartea fetiței de 4 ani și a bunicii ei
x close