Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Agricool Carnea de capră cu gust de vițel a apărut în România | Bocarp, rasă românească, obținută la Institutul Palas din Constanța

Carnea de capră cu gust de vițel a apărut în România | Bocarp, rasă românească, obținută la Institutul Palas din Constanța

Prima rasă românească de capre pentru producția de carne pe care au reușit să o obțină specialiștii de la Institutul Palas din Constanța ar putea ajunge pe mesele românilor. Capra Bocarp are carnea asemănătoare la gust cu cea de vițel.

de Redacția Antena 3 CNN    |    24 Feb 2024   •   11:24

Bocarp este rezultatul unor încrucișări succesive și a unor experimente reușite, făcute de specialiștii de la Institutul Palas din Constanța. Primele cercetări au început încă din 1992.

”Am împerecheat capre de rasa carpatină cu țapi de rasa Boer, iar metișii F1 s-au împerecheat, din nou, cu țapi din rasa Boer, rezultând  un produs, cunsocut sub denumirea de rasa Bocarp, care conține 75% sânge de Boer și 25% sânge din rasa Carpatină”, a precizat Cornel Neacșu, cercetător științific principal ICDCOC Palas.

În acest moment, la Institutul de Cercetare Palas sunt peste 250 de exemplare de Bocarp. Totuși, nu sunt suficiente, pentru ca rasa să fie omologată  Specialiștii spun că de la timpul de selecție a exemplarelor până la producerea unei noi generații ar trebui să treacă aproximativ trei ani și șase luni, iar pentru omologare este nevoie de mai multe generații.

În GALERIA FOTO de mai jos puteţi vedea mai multe imagini cu caprele Bocarp.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

”Sunt o parte din tineretul caprin an precedent, sunt copiii caprelor afulte pe care le-ați văzut mai devreme și acestea vor înlocui caprele forma, anul acesta și vor intra la montă în toamnă. Cercetările se desfășoara pe foarte mulți ani.

Trebuie să atingem circa 300 de femele adulte și țapi pe 15-20 de familii. Ne apropiem. Suntem la 250 de capre adulte”, a spus Alexandru Gabriel Vartic, cercetător științific.

Interesant este că la noua rasă, carnea nu mai are gustul sau mirosul specific de carne de capră.

”Aceasta rasă se caracterizează prin aptitudini foarte pronunțate pentru producția de carne, tineretul caprin are un spor de 180-200 de grame pe zi. Dimensiunile de lărgime sunt foarte bine dezvoltate, rezultând o proporție mare de carne în carcasă”, a mai spus Cornel Neacșu.

”Carnea s-ar asemăna cu carnea de vită prin frăgezimea ei”

”Prin compoziția chimică, carnea s-ar asemăna cu carnea de vită prin frăgezimea ei, gustul nemaifiind specific celui de capră”, a mai precizat Alexandru Gabriel Vartic.

Căprițele Bocarp pot fi albe sau gri deschis, iar capul le este colorat în maro sau negru. Lungimea corpului este de până la 100 de cm la femele, iar greutatea la caprele adulte ajunge la 60 de kilograme.

 

×
Subiecte în articol: Bocarp capre
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close