Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Agricool Cum apar ouăle cu două gălbenuşuri şi cât sunt de sănătoase

Cum apar ouăle cu două gălbenuşuri şi cât sunt de sănătoase

Ouăle sunt cel mai căutat aliment în aceste zile din săptămâna mare, înainte de Paşte, şi mulţi dintre noi se întreabă cum apar ouăle cu două gălbenuşuri şi dacă sunt sănătoase.

Cum apar ouăle cu două gălbenuşuri şi cât sunt de sănătoase
Sursa foto: pixabay.com
de Georgiana Adam    |    11 Apr 2023   •   13:42

Culoarea gălbenușului de la ouăle de găină poate varia în funcție de dieta păsării, rasă, vârstă, dar și starea de sănătate. 

Găinile sănătoase, cu o dietă echilibrată și cu acces la spațiu și lumină naturală, au tendința să producă ouă cu gălbenuș mai intens colorat. 

Cele mai importante două criterii care dau intensitate culorii gălbenuşului sunt mâncarea pe care o primesc găinile şi rasa din care provin.

"Genetica este un criteriu, iar al doilea ar fi furajarea. 

Citeşte şiCât a ajuns să coste un ou de ţară | Este mai scump decât un kilogram de mere

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Ouăle de la găini crescute liber conţin mai multe substanţe nutritive

Dacă dăm o furajare bogată în carotenoizi o să fie gălbenuşul mai spre roşu, dacă o să fie cu furaj mai mult de grâu sau orz, o să fie mai palid gălbenuşul", a explicat Dumitru Todireanu, medic veterinar şi administrator la ferma avicola Cătămărești Deal, la emisiunea Agricool, de la Antena 3 CNN.

Specialiştii spun că ouăle de la găinile crescute liber conţin mai multe substanţe nutritive.

"Ouăle de la fermele free range sunt într-adevăr calitativ mai bune din punct de vedere al faptului că găinile stau în aer liber. 

Procentul de ouat, în schimb, va fi mai mic decât în sistemul intensiv, cum e sistemul în baterii, dar calitatea oului va fi aceeaşi sau depinde de reţeta furajeră pe care o administrăm", mai spune Dumitru Todireanu.

Cum apar ouăle cu două gălbenuşuri

Găinile tinere, cu sistem reproducător imatur, pot face ouă cu două gălbenuşuri. 

Probabilitatea de a obține un ou cu gălbenuș multiplu este de 1 la 1.000 și este un lucru normal. 

Ba mai mult, sunt mai hrănitoare decât cele obişnuite, spun specialiştii de la ferma de păsări.

Cu cât s-au scumpit produsele de pe masa de Paşte. Cel mai mult a crescut preţul ouălor comparativ cu 2022

În piețele din Capitală, un kilogram de carne de miel a ajuns să coste între 40 și 45 de lei, ceea ce înseamnă mai mult cu 17% comparativ cu anul trecut.

Ouăle s-au scumpit însă cel mai mult, cu 35%, astfel că un ou a ajuns să coste 1,20 lei față de 0,80 lei cât era în 2022, adică anul trecut. 

Lactatele s-au scumpit și ele cu aproximativ 30%. Un litru de lapte costă acum 9 lei, iar un kilogram de telemea de oaie trece de 40 de lei

Ca să completăm lista de cumpărături, ne uităm și la prețul cozonacului. Un kilogram ajunge la 70 de lei, o creștere cu aproape 30% față de anul trecut.

Dacă facem un calcul, ajungem la peste 250 de lei pentru un coș cu produse esențiale de Paște, adică putem plăti cam 200 de lei, dar putem ajunge și la 300 de lei cu alimentele de mai sus. 

Pentru un român cu un salariu minim net de 1.900 lei, acest lucru înseamnă peste 12% din venitul lui total.

×
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close