Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Agricool Fermierii români, metode pentru a salva recoltele la 50 de grade Celsius

Fermierii români, metode pentru a salva recoltele la 50 de grade Celsius

Agricultorii iau măsuri ca să salveze legumele atunci când sunt 50 de grade în solar. Aflăm care sunt sfaturile fermierilor pe timp de caniculă.

de Redacția Antena 3 CNN    |    25 Iul 2023   •   10:52

Temperaturile devin sufocante în solarii. Cele 30 de grade Celsius de afară aproape se dublează în solar, iar ca producţia de legume să nu fie compromisă total se acţionează urgent.

Plasele de protecţie, soluţia specială sau irigaţia suplimentară sunt doar câteva dintre măsurile cu care fermierii încearcă să îşi protejeze munca.

Canicula produce ravagii în agricultură. Sute de hectare de legume româneşti riscă să fie distruse. Pentru a preveni acest dezastru, legumicultorii depun mari eforturi.

Un fermier din Colibaşi are un hectar de solarii, iar pe 2.000 de metri pătraţi a cultivat roşii. 

„Jumătate rămân verzi. Nu poţi să mai valorifici. Suntem obligaţi să protejăm”, a declarat fermierul, la emisiunea Agricool, de la Antena 3 CNN.

Măsurile înseamnă cheltuieli în plus. Solarul poate fi stropit cu o soluţie specială, asemănătoare varului, care este amestecată cu apă. Aceasta are menirea de a proteja cultura de razele nocive ale soarelui.

„Depinde de fiecare, cum îl ţine buzunarul. Varul e mai ieftin, soluţia e scumpă. Este 80 de lei pentru 1000 de metri. La un hectar intră 8 saci”, a mai explicat bărbatul.

Alte măsuri la care recurg agricultorii români pe timp de caniculă sunt plasele de protecţie pentru solar şi irigatul suplimentar. Fără aceste măsuri am găsi cu greu produse româneşti.

Din cauza căldurii apar şi boli sau dăunători care sunt foarte agresivi la temperaturi ridicate.

Citeşte şi: Românii preferă să îşi crească singuri legumele după ultimele scumpiri, chiar şi la bloc 

Dacă temperatura de afară este de 30 de grade, cea din solar poate să fie şi de 50 de grade. Plasele şi soluţiile speciale de stropit pot scădea temperatura cu aproximativ 10 grade.

Producătorii subliniază că traversăm o perioadă grea pentru agricultură.

×
Subiecte în articol: canicula agricultura Agricool
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close