Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Agricool Sunt ocrotite de lege şi nu aveţi voie să le rupeţi. Cele mai rare şi mai preţioase flori din România

Sunt ocrotite de lege şi nu aveţi voie să le rupeţi. Cele mai rare şi mai preţioase flori din România

Munţii şi câmpiile României adăpostesc specii rare de plante, ocrotite de lege. Acest lucru înseamnă în primul rând că nu aveţi voie să le rupeţi.

Sunt ocrotite de lege şi nu aveţi voie să le rupeţi. Cele mai rare şi mai preţioase flori din România
Sursa foto: pixabay.com/Pezibear - pexels.com/Julia Filirovska
de Lorena Stan    |    09 Mar 2024   •   14:45

Pentru că a venit primăvara şi au început să se deschidă florile, iată care sunt speciile pe care nu aveţi voie să le rupeti, dacă le întâlniţi în drumeţiile voastre. 

Martie este luna în care înfloreşte Laleaua pestriţă. Ea se găseşte într-un singur loc în România - şi mai exact în Geoparcul Platoul Mehedinți. 

Cunoscută local și sub denumirea de "Planta şah", laleaua pestriță rezistă cel mult 14 zile, iar dimensiunea ei nu depășește 20 de centimetri.

Bujorul românesc care a fost inclus pe lista plantelor ocrotite înaintea celui de-Al Doilea Război Mondial. 

Planta poate fi întâlnită în Oltenia, dar și în Dobrogea şi se deosebește de Bujorul de grădină prin faptul că floarea are mai puține petale, iar frunzele sunt mai adânc sectate.

Poate cea mai cunoscută dintre florile din România care sunt ocrotite de lege este Floarea de colţ. Aceasta crește în Munții Carpați, pe versanții abrupți și însoriți.

Flora ţării noastre cuprinde şi specii rare de orhidee. Printre ele se regăsesc Sângele voinicului şi Papucul doamnei. Aceasta din urmă se află pe primul loc în lista plantelor ocrotite de lege.

În România, planta este protejată încă din anul 1938, prin decret regal si se găsește în păduri, pe coaste montane şi terenuri calcaroase.

Cele mai rare flori din România. Nu aveţi voie să le rupeţi!

LALEAUA PESTRIȚĂ - Fritillaria meleagris

BUJORUL ROMÂNESC - Paeonia Peregrina var. Romanica

FLOAREA DE COLȚ - Leontopodium alpinum

PAPUCUL DOAMNEI - Cypripedium calceolus.

×
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close