Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Agricool Uriaşul de Transilvania, Iepurele de Cluj şi Iepurele Secuiesc, cele trei rase de iepuri româneşti premiate internaţional

Uriaşul de Transilvania, Iepurele de Cluj şi Iepurele Secuiesc, cele trei rase de iepuri româneşti premiate internaţional

România se poate lăuda, printre altele, cu trei rase de iepuri autohtone. Este vorba despre Uriaşul de Transilvania, Iepurele de Cluj şi Iepurele Secuiesc. Aceştia au deja titluri de campion naţional, dar şi multe premii internaţionale câştigate.

de Georgiana Adam    |    15 Aug 2023   •   12:39

În urmă cu mai bine de 10 ani a început povestea Uriaşului de Transilvania, prima rasă de iepuri româneşti, care a fost creată de un cercetător genetician din Cluj.

Denumirea a primit-o datorită dimensiunilor sale impresionante. El măsoară 60 de centimetri lungime şi poate cântări pana la 9 kilograme. Culoarea este albă, cu nuanţe cafenii, negre sau gri, pe bot, urechi şi coadă.

Citeşte şi: Albinele din Caraş-Severin sunt ţinute în viaţă cu apă şi zahăr. Apicultorii cer ajutor Guvernului

Iepurele are deja multe titluri de campion naţional, dar şi competiţii câştigate în Ungaria, Franţa şi Germania.

Iepurele de Cluj este o rasă creată, după cum îi spune şi numele, la Cluj. Urecheatul cu nume de oraş are o greutate de până la 5 kilograme şi jumătate. Culoarea este gri cenuşiu, exact ca şi a Chinchillei. Rasa are multe titluri de campion naţional şi a fost chiar şi la Campionatele Europene de la Metz din Franţa.

A treia rasă românească este iepurele secuiesc. Culoarea acestui iepure se numeşte Sallander şi este o nuanţă de gri spre albastru. Greutatea este între 4 şi 6 kilograme, iar cea mai mare provocare cu această rasă este păstrarea culorii standard peste generaţii.

×
Subiecte în articol: Agricool iepuri
Parteneri
Pensia pe care o va avea Klaus Iohannis după 42 de ani de muncă
x close