Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN În fața națiunii Bătrâni evacuaţi din azilul clandestin al văduvei unui interlop, la Brăila

Bătrâni evacuaţi din azilul clandestin al văduvei unui interlop, la Brăila

Autoritățile au intervenit, astăzi, în Brăila pentru evacuarea și relocarea a zeci de pacienți cu dizabilități internați, într-un azil care funcționa ilegal.

de Redacția Antena 3 CNN    |    12 Iul 2023   •   21:53

Potrivit surselor Antena 3 CNN, azilul clandestin din Brăila ar aparține văduvei unui interlop.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Între timp, dosarul azilelor groazei a scos la iveală că, în România, tot sistemul de protecție socială este haotic și putred. Controalele din toată țara au arătat atrocitățile. Speriați de controale, administratorii azilelor i-au mutat pe seniori în tot felul de alte case. 

În Gorj, bătrânii dintr-un azil au fost ascunși de ochii autorităților. Au fost cărați din centrul clandestin prin tufișuri, prin vie si porumb, înveliți in cearșafuri mai bine de jumătate de kilometru, pentru ca presa sa nu afle. 

Și lângă București, la Tunari, oamenii au fost scoși din cămin şi duși într-o clădire în construcție. 

Citeşte şi: Bilanţul primei zile de controale în azilele şi centrele sociale din România: Patru au fost închise, iar în 22 s-a suspendat activitatea

Şi o dată cu presiunea mass-media, oamenii au rupt tăcerea. O femeie care locuiește lângă un azil de bătrâni a declarat în exclusivitate pentru Antena 3 CNN cum erau tratați seniorii la un asemenea centru din Ilfov, unde au descins procurorii DIICOT săptămâna trecută. Atenţie, urmează informaţii cu un puternic impact emoțional!

"Au fost cazați în demisol, ceea ce mi s-a părut oripilant pentru niște persoane cu handicap, cu probleme psihice. Am început să aud tot felul de zgomote, sunete ciudate, țipete, plânsete, erau agresați fizic, verbal, li se aduceau cuvinte jignitoare, erau amenințați și atunci am început să sesizez toate aceste probleme.

Aici erau persoane între 25 și 50 de ani, cu afecțiuni psihice grave, severe, nu primeau tratamentul corespunzător, aveau tot felul de crize, țipau, se automutilau, erau altercații între ei și erau foarte agitați și modalitatea prin care personalul îi oprea din a mai țipa era tonul ridicat, amenințările, bătaia", a spus femeia pentru Antena 3 CNN. 

Citeşte şi: Descinderi ale Poliţiei la un azil din Eforie care funcţiona ilegal. 20 de seniori au fost relocaţi

Întrebată despre aceste cazuri, Carmina Pricopie, jurnalist de investigații Antena 3 CNN a spus: 

"Eu mă întreb unde au fost autoritățile până acum când într-o acțiune așa heirupistă sau ca să verifice aproape 5.000 de astfel de centre. Mai este o întrebare unde se duc oamenii aceștia, pentru că am văzut cu toții, sunt luați cu ambulanțele și transportați în spitale, care spitale la fel, sunt sufocate?

Sunt într-adevăr centre pentru persoane cu nevoi speciale sau centre pentru bătrâni, care nu au autorizații, dar care unele arată mai bine ca multe dintre spitalele de stat, pentru că știm cu toții care sunt condițiile să ieșim din bula noastră de aici, din București. În țară sunt spitale care arată absolut îngrozitor.

Citeşte şi: Corpul de Control al fostului premier Nicolae Ciucă a sesizat în luna martie Parchetul în legătură cu situația din Căminele Groazei 

Autoritățile ar trebui să facă cumva diferența și acolo unde au găsit lucruri absolut îngrozitoare este cineva anchetat, s-au făcut audieri, s-au deschis alte dosare? Adică dincolo de situația de la Ilfov, unde am văzut că există aceste două dosare penale, unul la DIICOT și cel privind autoritățile care ar fi trebuit să verifice toate aceste aspecte la Parchetul de pe lângă Judecătoria Buftea, în rest, nu am înțeles cum stăm.

Adică oamenii care au încălcat legea și care au ținut acești oameni fără autorizați în condiții mizere, chinuindu-i. Cum vor răspunde? Totul s-a terminat după ce au plecat ambulanțele", a spus Carmina Pricopie, jurnalist de investigații Antena 3 CNN. 

×
Parteneri
Marius Budăi anunță o nouă creștere a salariilor în România!
x close