Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN În fața națiunii Șeful Vămii București și alți patru funcționari au fost arestați 30 de zile pentru fapte de corupție

Șeful Vămii București și alți patru funcționari au fost arestați 30 de zile pentru fapte de corupție

Directorul Direcției Vamale București, Paul Petrof, alți patru funcționari au fost arestați preventiv pentru o perioadă de 30 de zile, pentru fapte de corupție.

Șeful Vămii București și alți patru funcționari au fost arestați 30 de zile pentru fapte de corupție
Sursa foto: Hepta | Mediafax Foto / Eduard Vinatoru
de Georgiana Murgilă    |    14 Feb 2024   •   21:19

Magistrații Tribunalului București au dispus, miercuri, ca Paul Petrof, director al Direcției Regionale Vamale București, să fie arestat pentru 30 de zile. Acesta este acuzat de procurorii anticorupție că a cerut mită unui om de afaceri, constând în plata unui avans de 50.000 de euro pentru achiziţia unui apartament. În schimbul șpăgii, Paul Petrof a promis că îl va ajuta să obţină nişte autorizaţii.

În același dosar au primit mandate de arestare și ceilalți inculpați, adică patru funcționari: Răzvan-Cosmin Stamatescu (şef birou în cadrul Autorităţii Vamale Române), Alexandru Cernat, Nicolae-Ştefan Teianu şi Marian-Vladimir Vulcan (funcţionari în cadrul Autorităţii Vamale Române şi în cadrul Direcţiei Regionale Vamale Bucureşti).

Procurorii DNA precizează că, anul trecut, în timpul unor controale, funcţionarii vamali ar fi pretins şi primit de la mai mulţi oameni de afaceri, care îşi desfăşurau activitatea în mai multe centre comerciale situate pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţului Ilfov, foloase necuvenite constând în sumele totale de 60.600 de lei, 11.500 USD, 600 de euro, 408 perechi (51 baxuri) de ghete sport şi 1.000 parfumuri contrafăcute.

Sumele respective au fost cerute și primite de inculpați pentru ca aceștia să nu facă sesizări penale cu privire la problemele constatate şi implicit al finalizării controalelor într-un mod care să fie favorabil oamenilor de afaceri.

Procurorii mai precizează că, în data de 10 ianuarie, pentru a pune bețe-n roate anchetatorilor, Paul Petrof şi Răzvan-Cosmin Stamatescu i-ar fi prezentat unui om de afaceri conţinutul unei ordonanţe emise de ofiţerii de poliţie din cadrul IGPR - Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice, prin care erau solicitate diverse înscrisuri în legătură cu unele societăţi controlate de persoana respectivă.

Mai mult, în perioada 2021 - 2023, Răzvan-Cosmin Stamatescu ar fi luat o șpagă de 10.000 de dolari și ar fi primit mai multe ”cadouri” pentru ”a-şi trafica presupusa influenţă pe care ar fi lăsat să se creadă că ar avea-o asupra unor poliţişti de frontieră şi că îi va determina pe aceştia să nu îşi îndeplinească atribuţiile de serviciu în legătură cu realizarea unor controale asupra unor transporturi de mărfuri contrafăcute, de care era interesată persoana respectivă”, precizează DNA.

×
Subiecte în articol: vama bucuresti Paul Petrof DNA
Parteneri
Ministrul Mediului explicaţii cu privire la praful saharian
x close